Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

ΛΕΞΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

τροφική αλυσίδα: είναι μια αλληλουχία οργανισμών όπου ο προηγούμενος συνιστά τροφική πηγή για τον επόμενο π.χ. παραγωγός (φυτό), 1ος καταναλωτής (φυτοφάγο ζώο), 2ος καταναλωτής (σαρκοφάγο ζώο), αποικοδομητής (μικροοργανισμός).

αποικοδόμηση:-αποικοδομητές: διάσπαση των σύνθετων οργανικών μορίων των νεκρών φυτικών - ζωικών οργανισμών ή απορριμμάτων, σε ανόργανα συστατικά από ετερότροφους οργανισμούς (αποικοδομητές) που συνήθως είναι βακτήρια και μύκητες, με αποτέλεσμα την επιστροφή των συστατικών αυτών στο περιβάλλον, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα φυτά.

βιοποικιλότητα: η βιολογική ποικιλία. Διακρίνεται σε ποικιλότητα γονιδίων, ειδών, οικοσυστημάτων και πολιτισμών.

βιότοπος: το περιβάλλον που διαθέτει τις απαραίτητες συνθήκες για την εκπλήρωση μέρους ή ολόκληρου του κύκλου ζωής, ορισμένων φυτικών ή ζωικών οργανισμών, το αβιοτικό μέρος ενός οικοσυστήματος. π.χ. υγρότοπος.

πανίδα: το σύνολο των ζώων μιας περιοχής. Η λέξη προέρχεται από το όνομα Παν, θεότητα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας που παριστάνονταν με πόδια και κέρατα τράγου και ενσάρκωνε τη γενετήσια δύναμη της ζωής.

χλωρίδα: το σύνολο των ιθαγενών φυτικών ειδών μιας περιοχής καθώς και αυτών που έχουν εισαχθεί και εγκλιματισθεί σε αυτή και σήμερα απαντώνται ως αυτοφυή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: