Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Οι 300 του Χολομώντα



Μπορεί να είναι διάσημη κυρίως για τις παραλίες της, όμως η Χαλκιδική φροντίζει και για τη χειμερινή αναψυχή των ελληνικών οικογενειών.
Ενα πανέμορφο χωριό, «σκαρφαλωμένο» στις πλαγιές του Χολομώντα, τροφοδοτεί κάθε χρόνο με 100.000 φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα τα ελληνικά σπίτια.
Οι 1.000 κάτοικοι του Ταξιάρχη δεν είχαν ποτέ πολλές εισοδηματικές διεξόδους. Στο μεταπολεμικό ελληνικό οικονομικό τοπίο αναγκάστηκαν γρήγορα να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία και ξεκίνησαν να καλλιεργούν συστηματικά το έλατο.
Η αρχή έγινε πριν από 40 χρόνια. Τότε συστάθηκε στο χωριό το «Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην αρχή οι κάτοικοι ήταν διστακτικοί. Σιγά σιγά όμως οι πανεπιστημιακοί τούς έπεισαν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια. Αλλωστε, «το έλατο προσθέτει πράσινο σε εκτάσεις που διαφορετικά θα έμεναν ακαλλιέργητες και θα κινδύνευαν από διάβρωση», ήταν ένα από τα επιχειρήματά τους.
Σήμερα περίπου 300 οικογένειες, ή καλύτερα το 90% σχεδόν του ενεργού πληθυσμού των Ταξιαρχιωτών, ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα ή συμπληρωματικά με την καλλιέργεια των όμορφων κωνοφόρων. Συνολικά σε μία έκταση που ξεπερνά τα 4.000 στρέμματα αναπτύσσονται περίπου 3,5 εκατομμύρια έλατα.
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η υλοτόμηση ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου κι από σήμερα ξεκινά η διάθεση των ελάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Φέτος από τις φυτείες του Ταξιάρχη κόπηκαν περίπου 100.000 έλατα, από τα οποία τα 20.000 θα διατεθούν στη Θεσσαλονίκη, τα 60.000 στην Αθήνα και τα υπόλοιπα σε διάφορες πόλεις της χώρας. Τα φυτώρια των ελάτων δημιουργούνται από τους ίδιους τους παραγωγούς, ενώ η προμήθεια των σπόρων γίνεται από το Αγιο Ορος, τον Ολυμπο ή το Περτούλι. Οι άριστες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην ορεινή περιοχή ευνοούν την ανάπτυξη υγιών δένδρων.
«Το έλατο είναι ένα πανέμορφο δέντρο. Η συστηματική του καλλιέργεια έδωσε “ανάσα” στο χωριό μας» είπε στον ΕΤ ο ελατοπαραγωγός Γιώργος Βαγιωνάς. Από σήμερα θα διαθέτει τα δέντρα του σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης.
«Τα ζωντανά έλατα, όχι μόνο δεν βλάπτουν τη φύση, αλλά τη βοηθούν. Στον Ταξιάρχη στη θέση ενός δέντρου που κόβεται φυτεύονται τουλάχιστον δύο νέα στη θέση του» μας είπε ο καλλιεργητής Μιχάλης Μαλανδρής. Η δημιουργία μιας φυτείας με έλατα απαιτεί τουλάχιστον 15 χρόνια για να μπορέσεις να πάρεις τα πρώτα για το εμπόριο. Από κει και πέρα, πάντως, οι παραγωγοί ξεκινούν την εκ περιτροπής αποψίλωση της φυτείας και την άμεση αντικατάσταση με νέο σπόρο ή δενδρύλλιο.Οπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Βαγιωνάς, για τη δημιουργία μιας φυτείας παίρνεις κουκουνάρι από την κορυφή του δένδρου, το οποίο χρησιμοποιείς ως σπόρο. Επειτα από τέσσερα χρόνια στο φυτώριο ο σπόρος έχει γίνει δενδρύλλιο και πλέον απαιτούνται άλλα δύο χρόνια σε σακούλα με χώμα, μέχρι να καταλήξει στο χωράφι και μετά από 8-9 χρόνια να φτάσει στο κατάλληλο προς υλοτόμηση ύψος.Συνολικά κάθε στρέμμα με έλατα περιέχει περίπου 700 δένδρα, από τα οποία αφαιρούνται κάθε χρόνο προς πώληση τα 100 παραμονές των Χριστουγέννων. Το εισόδημα που μπορεί να πάρει μια μέση εκμετάλλευση 15 περίπου στρεμμάτων δεν ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα εγκατάστασης αλλά και συντήρησης της φυτείας.

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: