Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

ΕΕ και UEFA: νέα στρατηγική κατά της βίας στον αθλητισμό

Η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί πλέον όσους χρησιμοποιούν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ως πρόσχημα για την άσκηση βίας. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά το νέο κύμα βίας που ξέσπασε εξαιτίας του τραγικού περιστατικού στο οποίο έχασε τη ζωή του οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ιταλία, διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες συνέδριο για τον χουλιγκανισμό από την ΕΕ και την UEFA. Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη χάραξη μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής με στόχο την πάταξη της βίας στον αθλητισμό .
Στην εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Νοεμβρίου, συμμετείχαν ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί και οι Επίτροποι της ΕΕ για θέματα αθλητισμού και ασφάλειας Γιαν Φίγκελ και Φράνκο Φρατίνι. Η ατζέντα περιελάμβανε θέματα για τα οποία κρίθηκε αναγκαία η λήψη μέτρων, όπως η ασφάλεια των αθλητικών εκδηλώσεων, η συνεργασία ανάμεσα στις αθλητικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες αρχές και, τέλος, το πρόβλημα της επιθετικής συμπεριφοράς των οπαδών των ομάδων που συχνά συνοδεύεται από εκδηλώσεις ρατσισμού.
Ο Επίτροπος Γιαν Φίγκελ δήλωσε σχετικά: “Η βία των χούλιγκαν βλάπτει τον ίδιο τον αθλητισμό. Η καλύτερη απάντηση θα είναι να συνεργαστούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το ένα σκέλος θα πρέπει να περιλαμβάνει την ασφάλεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και την κατάλληλη αστυνόμευση, και το άλλο την έναρξη ενός εποικοδομητικού και ειλικρινούς διαλόγου.”
Το περασμένο καλοκαίρι είχε ήδη προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών με την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τον αθλητισμό
από την Επιτροπή, το οποίο καλεί σε αποτελεσματικότερη δράση για την πάταξη της βίας που εκδηλώνουν οι οπαδοί. Το σχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για την εφαρμογή μέτρων διαπαιδαγώγησης, όπως η “καθοδήγηση των οπαδών” ("fan-coaching"), με στόχο την προώθηση της μη βίαιης συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: