Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Οι αρουραίοι απειλούν με εξαφάνιση τα πουλιά του Αιγαίου

Αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και τρώνε τα αυγά και τους νεοσσούς
Αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και τρώνε τα αυγά και τους νεοσσούς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης

Εφιάλτης για τα γεράκια και τα θαλασσοπούλια που βρίσκουν καταφύγιο και αναπαράγονται στις ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου είναι οι αρουραίοι. Τα περισσότερα νησάκια έχουν εξελιχθεί σε... ποντικονήσια, όπου οι αρουραίοι τρώνε τα αυγά και τους νεοσσούς των πουλιών, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο οικοσύστημα.
Oι αρουραίοι πλήττουν ιδιαίτερα τους μαυροπετρίτες, τους πετρίτες, τους θαλασσοκόρακες, τους ασημόγλαρους και τα αγριοπερίστερα και για τον λόγο αυτό έχει αρχίσει - από το 2005- μια προσπάθεια για την εξολόθρευσή τους με την τοποθέτηση ειδικών δολωμάτων. Οι αρουραίοι, αφού φάνε το δόλωμα, νιώθουν την ανάγκη να επιστρέψουν στις φωλιές τους, κάτω από το έδαφος, όπου τελικά πεθαίνουν. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος Life- Φύση. Το πρόγραμμα εξολόθρευσης των αρουραίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις νησίδες Λαγοφυτονήσια και Σκάντζουρα των Βορείων Σποράδων, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Βρετανικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που έχει μακροχρόνια εμπειρία σε παρόμοιες δράσεις ελέγχου πληθυσμών ξενικών ειδών-εισβολέων. Αργότερα το πρόγραμμα εφαρμόστηκε και στα Καστρονήσια της Σκιάθου, όπου φωλιάζει σημαντικός αριθμός από θαλασσοπούλια (κυρίως μαυροπετρίτες) και είχε σαν αποτέλεσμα να εξοντωθεί ο πληθυσμός των αρουραίων. Μάλιστα, από τις σχετικές έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι στα νησιά όπου εξοντώθηκαν οι αρουραίοι, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των θαλασσοκοράκων που φωλιάζουν εκεί.



Τα οφέλη
Η εξόντωση των αρουραίων όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί- εκτός από τη βελτίωση της αναπαραγωγής του μαυροπετρίτη και την αποκατάσταση και αύξηση της βλάστησης, θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει στο να φωλιάζουν στις νησίδες και άλλα είδη πουλιών, όπως σταχτάρες, κουρούνες και στρουθιόμορφα. Βέβαια υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος για τα αρπαχτικά πουλιά που τρέφονται με δηλητηριασμένους αρουραίους, γι΄ αυτό και η απομάκρυνσή τους πρέπει να γίνεται άμεσα. ΄Οπως τονίζει ο κ. Δημαλέξης, «επειδή ο πληθυσμός των αρουραίων αυξάνεται συνεχώς στις νησίδες του Αιγαίου, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το πρόγραμμα εξόντωσής του να επεκταθεί παντού για να προστατευθεί το οικοσύστημα».

"TA NEA" Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008


Διάβασε κι εδώ (ή εδώ)και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις...




1.Ποιος είναι ο εφιάλτης των πουλιών του Αιγαίου.Γιατί;


2.Ποια πουλιά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν;


3.Τι γνωρίζεις για την προσπάθεια εξολόθρευσης των αρουραίων; Ποιο πρόγραμμα εφαρμόζεται;


4.Ποια τα οφέλη απ' αυτό το πρόγραμμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: