Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΤΥΦΟΕΙΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ Ο ΛΟΙΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ


Τα μυστικά του λοιμού της Αθήνας, που αποδεκάτισε τους κατοίκους της πόλης πριν από 2.500 χρόνια, αποκάλυψε η γενετική έρευνα στο ανθρωπολογικό υλικό που βγήκε από τις ανασκαφές του Μετρό.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο περίφημος λοιμός της Αθήνας, του 430-426 π.Χ. από τον οποίο πέθανε το ένα τρίτο των Αθηναίων και οδήγησε στον θάνατο τον Περικλή, ήταν μια επιδημία τυφοειδούς πυρετού. Όταν οι αρχαιολόγοι άρχισαν να σκάβουν για τον σταθμό Κεραμεικός του Μετρό, ανακάλυψαν ένα αρχαίο νεκροταφείο σε μια έκταση περίπου δυόμισι στρεμμάτων στη συμβολή της Ιεράς Oδού και της Πειραιώς με δύο ομαδικές ταφές. Σε έναν μεγάλο λάκκο 6,5 μ. υπολογίζεται ότι είχαν ταφεί 150 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με ελάχιστα κτερίσματα. Αυτά έφεραν αμέσως στον νου τον πρωτοφανή λοιμό που περιγράφει ο Θουκυδίδης και ο οποίος θέρισε την Αθήνα στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και έδωσε τέλος στην αθηναϊκή ηγεμονία. Ήταν τέτοιος ο λοιμός, που όλοι οι νόμοι που ίσχυαν για τις ταφές καταργήθηκαν και γίνονταν ομαδικές ταφές. Το συμπέρασμα από τις αναλύσεις των σκελετικών δειγμάτων ήταν η ύπαρξη της γενετικής αλυσίδας του ιού του τυφοειδούς πυρετού. Δόθηκε έτσι τέλος στην επιστημονική διαμάχη σχετικά με το αίτιο του λοιμού, τα συμπτώματα και τη διάδοση του οποίου περιγράφει ο Θουκυδίδης.

Έλληνες επιστήμονες, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης DNA σε αρχαίους πολφούς δοντιών, αποκαλύπτουν πως η πανώλη που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Χρυσής Εποχής των Αρχαίων Αθηναίων, προκλήθηκε από τυφοειδή πυρετό. Το DNA συλλέχθηκε από δόντι που βρέθηκε σε έναν αρχαίο τάφο, κι ανάλυσή του έχει δείξει πως είναι ίδιο με το DNA ενός σύγχρονου οργανισμού ο οποίος προκαλεί τυφοειδή πυρετό, ασθένεια που εξαπλώνεται με τη μόλυνση του φαγητού ή του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: