Πολλοί θαλάσσιοι οικολόγοι σκέφτονται ότι η μεγαλύτερη ενιαία απειλή στα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι σήμερα υπερβολική εκμετάλλευση. Η όρεξή μας για ψάρια, υπερβαίνει τα οικολογικά όρια των ωκεανών, με καταστρεπτικές επιδράσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι επιστήμονες ενώ προειδοποιούν ότι η υπερβολική εκμετάλλευση οδηγεί σε βαθιές αλλαγές στους ωκεανούς μας, που ίσως τους μεταβάλλουν για πάντα, αναφέρουν πως το γνωστό σε όλους μας "fish and chips" μελλοντικά, θα θεωρείται σπάνια και ακριβή λιχουδιά.
Ο κανονισμός της αλιευτικής βιομηχανίας μπορεί να χαρακτηριστεί αξιοθρήνητα ανεπαρκής αφού στην αλιευτική βιομηχανία δίνεται η πρόσβαση στα αποθέματα ψαριών, πριν μπορέσει να αξιολογηθεί η επίδραση αυτού στην αλιεία τους. Στην πραγματικότητα της σύγχρονης αλιείας, η βιομηχανία κυριαρχεί με αλιευτικά σκάφη που υπερτερούν κατά πολύ της δυνατότητας της φύσης στην αναπαραγωγή ψαριών.
Τα γιγαντιαία σκάφη που χρησιμοποιούν προηγμένα sonar εύρεσης ψαριών, μπορούν να επισημάνουν τα κοπάδια γρήγορα και ακριβώς. Τα σκάφη, που εγκαθίστανται στα ανοιχτά, όπως τα γιγαντιαία επιπλέοντα εργοστάσια, διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας ψαριών, τεράστια συστήματα διατήρησης με πάγο και ισχυρές μηχανές για να σέρνουν το τεράστιο αλιευτικό εργαλείο στον ωκεανό. Ας το θέσουμε λοιπόν απλά: τα ψάρια δεν έχουν καμία πιθανότητα.
Ερωτήσεις:
- Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα;
- Γιατί τα ψάρια δεν έχουν καμιά πιθανότητα;
- Ποια ψάρια κινδυνεύουν με εξαφάνιση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου