Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Χάρτα Πρασίνου της Αθήνας







04/02/08



Τη Χάρτα Πρασίνου της Αθήνας παρουσίασε ο δήμαρχος Νικ. Κακλαμάνης. Πρόκειται για ένα κείμενο-πλαίσιο συμφωνίας του Δήμου με τους πολίτες, το οποίο θα καλύψει την έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Στο πρώτο σκέλος της Χάρτας καταγράφονται τα υφιστάμενα στρέμματα πρασίνου ανά Δημοτικό Διαμέρισμα και οι δεσμεύσεις από πλευράς Δήμου για το τι πρόκειται να κάνει προκειμένου να αυξηθούν οι εκτάσεις.
Στο δεύτερο σκέλος καταγράφονται τα πρόστιμα σε παραβάτες που καταστρέφουν το πράσινο, μέτρο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο επόμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου που καταγράφονται στη Χάρτα, σε κάθε έναν από τους 907.540 κατοίκους της Αθήνας (βάσει της απογραφής του 2001, με προσαύξηση 15%) αναλογούν 6,84 τ. μ. πρασίνου.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το ποσοστό πράσινου στην Αθήνα. Στόχος του Δήμου είναι επίσης οι απαλλοτριώσεις, έκτασης 248 στρεμμάτων το προσεχές διάστημα προκειμένου να δενδροφυτευτούν.
Επίσης η κατασκευή παρτεριών σε δρόμους που δεν μπορούν να φυτευτούν δένδρα λόγω έλλειψης χώρου στα πεζοδρόμια. Χίλια περίπου παρτέρια, ενός επί ενός μέτρου, θα τοποθετηθούν στις γωνίες των πεζοδρομίων, όπου απαγορεύεται και η στάθμευση.
Αλλο πρόγραμμα του Δήμου είναι αυτό της αντικατάστασης των παλαιών δέντρων που έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους και θα αντικατασταθούν με νέα δενδρύλλια. Στο πλαίσιο της Χάρτας θα λειτουργήσουν δύο υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες διοικητικές ανάγκες του Δήμου για το πράσινο: υπηρεσία Πρασινοδομίας και υπηρεσία Φυτοδημιουργίας.Όσον αφορά τους ακάλυπτους ιδιωτικούς χώρους ο Δήμος θα ελέγχει στο εξής την εφαρμογή του νόμου σύμφωνα με τον οποίο τα 2/3 του ακάλυπτου δεν πρέπει να καλύπτεται με τσιμέντο προκειμένου να φυτευτεί.
Επίσης, στα Δημόσια ακίνητα, τις ταράτσες και τις αυλές σχολείων προβλέπεται η φύτευσή τους με θάμνους , δέντρα κλπ.
Για αυτό το σκοπό, την Πρωτομαγιά και στην πλατεία Κοτζιά θα υπάρξει υπαίθρια έκθεση όπου θα παρέχεται στους ενδιαφερόμενους τεχνογνωσία για αυτά τα θέματα καθώς και η προμήθεια φυτών και δενδρυλλίων για τους ενδιαφερόμενους, από το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων.
Για τα μπαλκόνια θα διοργανώνεται ετήσιος διαγωνισμός για το καλύτερο «πράσινο μπαλκόνι» με τρία βραβεία ανά δημοτικό διαμέρισμα.
Eκ μέρους της «Ανοιχτής Πόλης» ο σύμβουλος Ρ.Αξελός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσίαση της Χάρτας, αλλά επέκρινε την απόφαση του δημάρχου να την παρουσιάσει στα ΜΜΕ αντί του δημοτικού συμβουλίου.
«Αυτή η Χάρτα Πρασίνου, κατά την άποψη μας, δεν περιλαμβάνει νέες δεσμεύσεις, παρά μόνο κάποιες ιδέες οργανωτικού χαρακτήρα» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: