Η περιγραφή του με τη λεπτομέρεια είναι ενδιαφέρουσα. Έχει εθνογραφικά στοιχεία κι όπου μιλάει για την ιστορία άλλων λαών περιγράφει τη ζωή τους, τη γλώσσα, τα έθιμα, τη θρησκεία τους κι ακόμη ό,τι είναι ασυνήθιστο.
Στην αρχή της ιστορίας του γράφει πως σκοπός αυτού του έργου είναι να εξυμνηθούν τα κατορθώματα των Ελλήνων και των βαρβάρων για να μη χαθούν και να φανερωθεί η αλήθεια για τη σύγκρουση των Ελλήνων και των Περσών.
Αρχίζει από την αδικία των βαρβάρων προς τους Έλληνες της Μικράς Ασίας με την υποδούλωσή τους στον Κροίσο και τελειώνει στην άλωση της Σηστού από τους Αθηναίους. Έτσι έρχεται και η λύση του δράματος με την τιμωρία της αδικίας, με τη συντριβή των βαρβάρων από τους Έλληνες.
Η διήγησή του είναι απλή, ευχάριστη, συναρπαστική. Οι παλιοί τον είπαν "ομηρικώτατον", ενώ νεότερος λογοτέχνης γράφει πως:
"Η ιστορία του Ηρόδοτου ανοίγει την περίοδο των αριστουργημάτων του πεζού λόγου. Κυρίως όμως σημειώνει το τέλος μιας περιόδου: είναι το αποκορύφωμα όλων των δοκίμιων που έκαναν οι λογογράφοι. Είναι ο ωραιότερος καρπός του ιωνικού πολιτισμού..."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου