Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΑ-Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ "ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"


ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ (460-394 π.Χ)

Ο Θουκυδίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 460 π.Χ.

Πατέρας του ήταν ο Ολορός ο οποίος είχε ισχύ και πλούτο από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη. Ήταν συγγενής του Μιλτιάδη και είχε συμπάθειες προς την ήπια ολιγαρχία.

Έζησε την εποχή έντονων συγκρούσεων μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης που είχαν ως στόχο την επικυριαρχία στον ελληνόφωνο χώρο, αλλά οφειλόταν και στον κίνδυνο που αποτελούσε για τους ολιγαρχικούς το παράδειγμα του δημοκρατικού καθεστώτος της Αθήνας.

Ο Θουκυδίδης πήρε ενεργό μέρος στον Πελοποννησιακό πόλεμο (431-404 π.Χ) ως ανώτερος στρατιωτικός μέχρι και το έτος 424 . Τότε οι Αθηναίοι τον διέταξαν να φύγει με πλοία για τα Θρακικά παράλια και να σταματήσει την προέλαση του Σπαρτιάτη Βρασίδα, ο οποίος πολιορκούσε την Αμφίπολη. Δεν προλαβαίνει να βοηθήσει τους πολιορκούμενους, γιατί ο Βρασίδας πρότεινε ευνοϊκούς όρους παράδοσης, τους οποίους δέχθηκαν πριν φθάσει ο Θουκυδίδης. Ο Θουκυδίδης φοβάται να γυρίσει στην Αθήνα διότι αναμένεται βαρύτατη ποινή, ίσως και ο θάνατος, και προτιμά την αυτοεξορία.

Αν και εξόριστος συνέχισε να παρακολουθεί τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις και περιέγραψε με μεγάλη μαεστρία σε βιβλίο του τον πελοποννησιακό πόλεμο μέχρι το έτος 411.

Το βιβλίο αυτό έμεινε ανολοκλήρωτο και συμπληρώθηκε από τον Ξενοφώντα.

Για τη συγγραφή χρησιμοποίησε ο Θουκυδίδης πρωτογενές υλικό και από τις δύο πλευρές που συγκρούστηκαν, ακολούθησε επιστημονική μεθοδολογία διερευνήσεως και περέλειψε κάθε ανεξέλεγκτο και αβέβαιο στοιχείο. Το σπουδαίο αυτό ιστορικό έργο που χωρίστηκε σε 8 βιβλία και εκδόθηκε μετά το θάνατό του .

Για τη μεθοδολογία του απετέλεσε ο Θουκυδίδης πρότυπο ιστορικού μελετητή για τους μεταγενέστερους, Έλληνες και Ρωμαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: