Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΙΚΡΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΚΛΙΚ


ΜΕΓΑΛΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΚΛΙΚ

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου είναι ένας από τους σπουδαιότερους δρυμούς της χώρας. Αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος με τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και εκτός από την ποικιλία μορφολογικών και βλαστικών χαρακτηριστικών, τονίζεται από τεράστιους γκρεμούς και ορμητικά ρέματα. 
Κύριο χαρακτηριστικό του Δρυμού είναι τα απέραντα και πυκνά δάση, που αποτελούνται από μαύρη, δασική ή λευκόδερμο πεύκη και οξιά. Σε διάφορα σημεία του δρυμού υπάρχουν πολλά μικρότερα φυτά και αγριολούλουδα, τα περισσότερα από τα οποία είναι χαρακτηριστικά της περιοχής και ορισμένα σπάνια ή ενδημικά. Γνωστότερα είναι ο κρόκος , ο κόκκινος κρίνος , ο άγριος κρόκος , το κυκλάμινο, το κεφαλάνθηρο, κλπ. 
Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η πανίδα του Δρυμού, όχι μόνο σε αριθμό ειδών αλλά και σε σπάνια είδη που έχουν εξαφανισθεί σε άλλα μέρη. Ολόκληρη η περιοχή του δρυμού αποτελεί ίσως το σημαντικότερο βιότοπο της καφέ αρκούδας στη χώρα μας, του λύκου και πολλών μικρότερων σαρκοφάγων ή μεγάλων φυτοφάγων ειδών, όπως το αγριόγιδο. Στην περιοχή του Δρυμού ζούν ακόμη ερπετά, ψάρια του γλυκού νερού και έντομα για τα οποία τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι ακόμη περιορισμένα.
Η πτηνοπανίδα της περιοχής είναι επίσης αρκετά πλούσια σε ποικιλία ειδών, κυριαρχούμενη από πουλιά του δάσους, μεταξύ των οποίων πολλά Ελληνικά είδη δρυοκολάπτη, αρπακτικών κ.λ.π. 

Στα ελληνοαλβανικά σύνορα στο πάρκο άγριων ζώων στο Μπουραζάνι φιλοξενούνται ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, αγριοπρόβατα και κρι-κρι ...
                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια: