Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ,Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Συστηματική κατάχρηση αντιβιοτικών φαρμάκων κάνουν οι Έλληνες. Μάλιστα, από την ιδιαιτέρως επιβλαβή αυτή συνήθεια δεν… σώζονται ούτε τα παιδιά τους. Τουλάχιστον πέντε στις δέκα Ελληνίδες μητέρες έχουν εφεδρικά τα «σωτήρια» κατ’ αυτές αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού, και τέσσερις στις δέκα δίνουν στα παιδιά αντιβιοτικά χωρίς να συμβουλευτούν τον παιδίατρο! Αλλά και από όσες επισκέπτονται παιδίατρο, σε ποσοστό 20% αρνούνται να φύγουν εάν δεν έχουν στα χέρια τους την «πολύτιμη» συνταγή με την αντιβίωση! 

  
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσίασαν σε ό,τι αφορά την χώρα μας σήμερα οι ειδικοί, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την πανευρωπαϊκή εκστρατεία με θέμα την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να σταματήσει «εδώ και τώρα» η υπερκατανάλωση, προκειμένου να μην φτάσουμε στην εποχή που θα σημάνει το «τέλος» των αντιβιοτικών και της θεραπευτικής προσφοράς τους.

Η Ελλάδα αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» μαζί με την Κύπρο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες ως προς την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.
  
 
Tο 75% της χρήσης αντιβιοτικών στις χώρες της Ευρώπης αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως  πχ φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες. Ωστόσο, στο 70% των περιπτώσεων αυτών λαμβάνονται χωρίς λόγο αντιβιοτικά, αφού οι εν λόγω λοιμώξεις οφείλονται στους ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά. Ιδίως σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, έρευνες έδειξαν ότι το 95% των ενηλίκων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα προσφεύγει αμέσως στα αντιβιοτικά, παρά το (επιστημονικό) γεγονός ότι οι στρεπτόκοκκοι σπανιότατα ενοχοποιούνται στους ενήλικες για τη συγκεκριμένη λοίμωξη. 
  
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο του «Τέλους των Αντιβιοτικών». Ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψει στην "προ αντιβιοτικών"εποχή, όταν απλές λοιμώξεις μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο.
Το μέλλον φαντάζει ακόμη πιο ζοφερό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι δεν αναμένεται να υπάρξει νέο αντιβιοτικό από τα εργαστήρια των κλινικών φαρμακολόγων, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια…

 Ε.Ε. συμμαχεί κατά των λοιμώξεων

Από το 2002 με επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν εθνική στρατηγική για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και τον έλεγχο της ανάπτυξης και διασποράς των ανθεκτικών μικροβίων με ποικίλες δράσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ιδρύθηκε το 2005 με αποστολή την προαγωγή της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών. Ένα από τα βασικά του προγράμματα είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, η οποία εξελίσσεται σε απειλή για τη δημόσια υγεία διεθνώς, δεδομένου, ότι στην αύξηση της αντοχής έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη νέων δραστικών αντιβιοτικών εναντίον των ανθεκτικών μικροβίων.

Η Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τα αντιβιοτικά βασιζόμενη στη διατήρηση ενός αγαθού, που τα τελευταία 60 χρόνια σώζει και εξακολουθεί να σώζει εκατομμύρια ζωές απευθύνεται στον Ευρωπαίο και ειδικότερα στη χώρα μας, που είναι «πρωταθλήτρια» στη λήψη αντιβιοτικών. Η Ελληνική πολιτεία συμμετέχοντας στην κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια, επιχορήγησε για το 2008-2009 εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών για τα οποία πρέπει επιπλέον να γίνει κοινή συνείδηση, ότι δεν είναι αθώα φάρμακα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: