Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ...ΤΙ ΤΡΩΜΕ; ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ


Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, αφού προκαλεί καρκίνο και μεταλλάξεις. Επί σχεδόν τρεις δεκαετίες ήταν το πιο διαδεδομένοφυτοφάρμακο στην Ελλάδα - και ένα από τα πλέον ισχυρά. Το καρμπενταζίμ πέρσι τον Ιούνιο απαγορεύθηκε, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση το χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. 

Ωστόσο, εξακολουθεί να πωλείται ελεύθερα. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων- γεωπόνοι στην πλειονότητά τους- το συνιστούν ανεπιφύλακτα, παρά την απαγόρευση.  Εργασίες που έχουν διενεργηθεί για το καρμπενταζίμ- και άλλες ουσίες που του μοιάζουν- έχουν αποδείξει ότι προκαλεί μεταλλάξεις στα γονίδια

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους αποσύρονται φυτοφάρμακα είναι η μεταλλαξιογένεση, η καρκινογένεση και οι αρνητικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν καταργηθεί τουλάχιστον 20 ουσίες. Συγκεκριμένα, το καρμπενταζίμ είχε δυνατότητα διάθεσης αποθεμάτων μέχρι 30/6/2008.

Ωστόσο, παρά την απαγόρευσή του στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν επτά μήνες, πωλείται ακόμα.
Ακόμα μία ουσία που ανήκει στην ίδια ομάδα με το καρμπενταζίμ, δηλαδή έχει παρόμοια δράση και επιπτώσεις, συνεχίζει να κυκλοφορεί νόμιμα στην ελληνική αγορά. Το thiophanate methyl που μεταβολίζεται σε καρμπενταζίμ εξακολουθεί να έχει έγκριση κυκλοφορίας και χρησιμοποιείται ευρέως.
ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ έρευνα που ανακοινώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, αποδεικνύεται ότι η χρήση του καρμπενταζίμ είναι τόσο διαδεδομένη που ποσότητες εντοπίστηκαν σε χυμούς και σε αναψυκτικά με μικρή περιεκτικότητα φρουτοχυμών. 

Ο δρ Αντόνιο Μολίνα-Ντίαζ από το Πανεπιστήμιο της Χαέθ στην Ισπανία ανέλυσε περισσότερα από 100 δείγματα αναψυκτικών από 15 χώρες. Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» με γραπτή του δήλωση, «δείγματα από την Ελλάδα δεν συμπεριελήφθησαν στη μελέτη μας, όμως οι μάρκες των εταιρειών που αναλύθηκαν καταναλώνονται διεθνώς και ως εκ τούτου είναι παρούσες και στη χώρα σας». Από τα 102 αναψυκτικά και χυμούς που αναλύθηκαν, ποσότητες καρμπενταζίμ εντοπίστηκαν στα 76, ενώ 4 από τις 8 εταιρείες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του δρος Μολίνα-Ντίαζ δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα. 
Δικέφαλο λαβράκι και μεγάλος αριθμός αποβολών στα ζώα

ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ που διεξήχθη στην Αυστραλία σχετικά με τις μεταλλαξιογόνες δράσεις του καρμπενταζίμ και ενός άλλου φυτοφαρμάκου, του εντουσολφάν, το οποίο επίσης έχει μεγάλη εφαρμογή στη χώρα μας, από τον δρα Ματ Λάντος, το «μεγάλο εύρημα» ήταν ένα δικέφαλο λαβράκι, που επέζησε για 48 ώρες μετά την εκκόλαψή του, σε περιοχή δίπλα από καλλιέργειες που ψεκάζονται συστηματικά με τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, ενώ κατά τους προηγούμενους μήνες είχαν μυστηριωδώς πεθάνει χιλιάδες ψάρια. Στην αναφορά του προς τις αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας ο δρ Λάντος επεσήμανε ότι πέρα από τα ψάρια, πρόβλημα παρατηρείται και σε κοτόπουλα, πρόβατα και άλογα που βρίσκονται στην περιοχή καθώς εμφανίζεται υψηλός αριθμός αποβολών. Επιπλέον υπογράμμιζε ότι το καρμπενταζίμ είναι ήδη απαγορευμένο σε 50 χώρες, ανάμεσά τους και στις ΗΠΑ. 

TA NEA

Συνέβη στην Κύπρο: Υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων - Παραγωγή φρούτων και λαχανικών, φράουλες

Λεωφ. Αμμοχώστου 7, Δερύνεια.


Την 12/2/06, ο κατηγορούμενος στο Παραλίμνι της επαρχίας Αμμοχώστου, πώλησε φράουλες συσκευασμένες στις οποίες η συγκέντρωση του φυτοφαρμάκου carbentazim ήταν μεγαλύτερη από το αποδεκτό όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: