Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ...


Tι είναι ηλεκτρικό ρεύμα;  Πριν το ορίσουμε πρέπει να καταλάβουμε για τα άτομα και τη δομή τους.

Κάθε μόριο αποτελείται από άτομα και τα άτομα  αποτελούνται από μικρότερα σωματίδια. Τα τρία βασικά σωματίδια που συνθέτουν ένα άτομο είναι τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια.

Τα ηλεκτρόνια περιστρέφονται γύρω από το κέντρο ή πυρήνα(όπως πρέπει να το λέμε) των ατόμων, κατά τον ίδιο τρόπο όπως το φεγγάρι γυρνάει γύρω από τη γη. Ο πυρήνας αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια.

Τα ηλεκτρόνια  περιέχουν αρνητικό φορτίο και τα πρωτόνια θετικό .Τα νετρόνια δε διαθέτουν ηλεκτρικό φορτίο(θετικό ή αρνητικό).

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ατόμων, ένα για κάθε τύπο στοιχείου. Ένα άτομο είναι ένα μόνο μέρος που αποτελεί ένα στοιχείο. Υπάρχουν 118 διαφορετικά γνωστά στοιχεία που συνθέτουν κάθε πράγμα! Ορισμένα στοιχεία όπως το οξυγόνο που αναπνέουμε είναι ουσιώδες για τη ζωή.

Κάθε άτομο έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό από ηλεκτρόνια, πρωτόνια και νετρόνια. Αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πόσο πολλά σωματίδια έχει ένα άτομο. Ο αριθμός των ηλεκτρονίων συνήθως πρέπει να είναι  ίδιος με τον αριθμό των πρωτονίων. Αν  είναι ο ίδιος , το άτομο ονομάζεται ηλεκτρικά ουδέτερο.

Έτσι, αν ένα άτομο έχει έξι πρωτόνια, θα πρέπει επίσης να έχει και έξι ηλεκτρόνια. 

Ένα άτομο που έχει χάσει  ηλεκτρόνια τότε έχει περισσότερα πρωτόνια και έχει αποκτήσει θετικό φορτίο. Ένα άτομο που έχει κερδίσει ηλεκτρόνια έχει περισσότερα αρνητικά σωματίδια και έχει αρνητικό φορτίο. 

Τα ηλεκτρόνια μπορούν να μετακινούνται από το ένα άτομο στο άλλο. Όταν αυτά τα ηλεκτρόνια μετακινούνται μεταξύ των ατόμων δημιουργείται το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα ηλεκτρόνια μετακινούνται(ρέουν) από το ένα άτομο στο άλλο σε μια  συνεχή "ροή". 

Και αυτό ακριβώς είναι το ηλεκτρικό ρεύμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: