Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΥΓΕΝΕΙΑ


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Queenland αναφέρουν ότι οι Βρετανοί που πνίγηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού ήταν περισσότεροι από τους αμερικανούς εξαιτίας της ευγένειάς τους. Περίμεναν, δηλαδή, υπομονετικά τη σειρά τους για επιβίβαση στις σωστικές λέμβους.

Ο συμπεριφορικός οικονομολόγος και επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ Σάβατζ, μελέτησε το εν λόγω ναυάγιο προκειμένου να εξετάσει το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε καταστάσεις ζωής και θανάτου. Ο Δρ Σάβατζ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με παιδιά είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από τους άνδρες, σε αυτό το περιβάλλον. Ο επιστήμονας μελέτησε δηλώσεις επιβατών από την Βρετανία και την Αμερική μετά το τραγικό γεγονός και οι περισσότερες ανέφεραν ότι οι σύζυγοί τους της έβαλαν στις σωστικές λέμβους και επέστρεψαν στο πλοίο. «Ήταν ένας κύριος που ήταν αρκετά πλούσιος. Αυτός πήγε πάλι πίσω αφού έβαλε την σύζυγό του σε σωστική λέμβο, φόρεσε το σμόκιν του, πήγε πάλι επάνω και κάπνισε... με την ιδέα ότι εάν επρόκειτο να πεθάνει, ας πέθαινε τουλάχιστον ως τζέντλεμαν και καλοντυμένος» δηλώνει ο Σάβατζ.

Αντίθετα, θεωρεί ότι η αμερικανική κουλτούρα ήταν εκείνη την εποχή περισσότερη ατομικιστική από τη βρετανική, η οποία είχε σχέση με την ευγενική συμπεριφορά. Δηλαδή, οι Βρετανοί επειδή ήταν ευγενικοί, δεν
 έσπρωχναν έτσι ώστε να πάρουν την θέση άλλων για της σωστικές λέμβους, ενώ στον αντίποδα οι Αμερικανοί χτυπούσαν και έσπρωχναν για να περάσουν μπροστά. 
Το τεράστιο επιβατικό της White Star Lines ξεκίνησε από το Σάουθαμπτον με προορισμό την Νέα Υόρκη. Προσέκρουσε σε παγόβουνο και βυθίστηκε τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 1912.


Δεν υπάρχουν σχόλια: