Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2009

Τα ελληνικά βουνά "ψηλώνουν"


 Τα ελληνικά βουνά συνεχίζουν να ψηλώνουν... Ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος, η Πίνδος, τα Λευκά Όρη στην Κρήτη και ο Σμόλικας στην Ήπειρο ψηλώνουν κάποια εκατοστά το χρόνο, καθώς οι συμπιεστικές δυνάμεις που δημιουργούν οι λιθοσφαιρικές πλάκες, σπρώχνουν προς τα πάνω το έδαφος.

   
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν τη συνεχή ανύψωση των βουνών: «Είμαστε σε μία φάση που δεν έχει ολοκληρωθεί η ορογένεση, που ξεκίνησε πριν από 60 με 100 εκατομμύρια χρόνια. Στο βάθος του γεωλογικού χρόνου, κάποιες οροσειρές σταματούν να ψηλώνουν και μετά αρχίζουν να χαμηλώνουν. Εμείς όμως στην Ελλάδα έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας, καθώς είμαστε στον αλπικό κύκλο, για μερικά εκατομμύρια χρόνια».

   
Η ανύψωση μιας οροσειράς συμβαίνει με ρυθμό 2 δέκατα του χιλιοστού το χρόνο. Για να ανυψωθεί σε 3.000 μέτρα θα χρειάζονταν παραπάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, μπορεί να απαιτηθούν και 50 - 60 εκατομμύρια χρόνια, γιατί θα λειτουργεί και η αντίθετη διαδικασία της διάβρωσης ή θα υπάρχουν και περίοδοι επιβράδυνσης των ρυθμών της.

    Οι γεωλογικές διεργασίες συνεχίζονται ασταμάτητα τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε άλλα μέρη διαβρώνουν και χαμηλώνουν τα βουνά, σκάβουν τις χαράδρες, αποθέτουν στα χαμηλά τόνους φερτών υλικών μετά από κάθε πλημμύρα, ιζήματα λάσπης ρηχαίνουν τις λίμνες, επεκτείνουν τα δέλτα των ποταμών σε βάρος της θάλασσας, τροποποιούν τις ακτές και αυξάνουν το πάχος της λάσπης των ωκεάνιων βυθών.

   
«Σε βάθος γεωλογικού χρόνου κάποιες οροσειρές αρχίζουν να χαμηλώνουν, όπως αυτές της Βόρειας Ευρώπης και της Σιβηρίας», πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης. 

Τι θυμάσαι;ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: