Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2009

Παχύσαρκοι ενήλικες τα παιδιά με μικρή δεξιότητα-Για να διαβάζουν και οι γονείς

Ο κακός συντονισμός των κινήσεων και η μικρή δεξιότητα στην παιδική ηλικία ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή, υποστηρίζει μελέτη Βρετανών και Σουηδών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Imperial College London της Αγγλίας και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Orebro της Σουηδίας.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, βασίστηκε σε 11.042 εθελοντές που έλαβαν μέρος σε παλαιότερη βρετανική μελέτη (National Child Development Study), η οποία ξεκίνησε το 1958. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επιχείρησαν να αξιολογήσουν την ικανότητα των συμμετεχόντων στον έλεγχο των χεριών, τον συντονισμό και την δεξιότητα χωρίζοντάς τους σε δυο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα, η οποία αποτελούνταν από 7.990 παιδιά ηλικίας επτά ετών, οι δάσκαλοι ήταν εκείνοι που αποτίμησαν την γνωστική και σωματική λειτουργία των εθελοντών ενώ στη δεύτερη ομάδα, στην οποία συμμετείχαν 6.875 παιδιά ηλικίας έντεκα ετών, οι γιατροί ήταν αυτοί που αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες. Και στις δυο ομάδες, η εξέταση των παιδιών στηρίχθηκε σε συγκεκριμένα τεστ, όπως στην αντιγραφή ενός απλού σχεδίου προκειμένου να εκτιμηθεί η ικανότητα ακρίβειας, στο σχεδιασμό τετραγώνων σε ένα χαρτί μέσα στο χρονικό διάστημα του ενός λεπτού καθώς και στον χρόνο που απαιτούνταν προκειμένου να συλλέξει ένα παιδί 20 σπίρτα.

Όταν οι εθελοντές έφθασαν στην ηλικία των 33 ετών, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) τους και αφού ανέλυσε τα δεδομένα οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή γνωστική και σωματική λειτουργία στην παιδική ηλικία συνδέεται με την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.

Ειδικότερα, τα παιδιά που στην ηλικία των 7 ετών είχαν χαμηλή ικανότητα συντονισμού εμφάνιζαν δυο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα στην ηλικία των 33 ετών. Περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες είχαν και οι 11χρονοι εθελοντές που σημείωσαν χαμηλή επίδοση στα ειδικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Αν και η ερευνητική ομάδα δεν εξέτασε την ακριβή σχέση που συνδέει την ικανότητα συντονισμού και δεξιότητας με την παχυσαρκία, ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με το ότι τα παιδιά αυτά πιθανώς να δειλιάζουν να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας δρ. Nick Finer από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ αναφέρει: «Αυτή η μελέτη ενισχύει τα αποτελέσματα άλλων εργασιών που αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν γίνονται παχύσαρκοι επειδή το θέλουν και ότι πολλές από τις αιτίες της πάθησης παραμένουν σύνθετες και πολύπλοκες».

BBC, British Medical Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια: