Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



 Το ηφαίστειο είναι ένα άνοιγμα του φλοιού της Γης απ' όπου βγαίνουν αέρια και λιωμένα πετρώματα(μάγμα,η πυκνόρρευστη μάζα που βρίσκεται στο εσωτερικό της γης κάτω από το στερεό φλοιό της) από τα βαθιά καυτά στρώματα. Τα ηφαίστεια εκτοξεύουν ακόμη και στάχτες. Λάβα και στάχτη παγώνουν και στοιβάζονται γύρω από το άνοιγμα κι έτσι το ηφαίστειο παίρνει το σχήμα κώνου (χωνιού).

Η αιτία γι' αυτό το φαινόμενο πρέπει να αναζητηθεί στην κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών .

Ο γήινος φλοιός βρίσκεται πάνω από μια δωδεκάδα σημαντικές λιθοσφαιρικές πλάκες, με την κάθε μία να μετακινείται περίπου 10 cm κάθε χρόνο. Το μάγμα που ανεβαίνει ωθεί τις γήινες πλάκες να απομακρύνονται μεταξύ τους .

Η συνηθισμένη μας εικόνα ενός ηφαιστείου είναι ένα βουνό με κωνικό σχήμα, που στις εκρήξεις του χύνει λάβα, εκτοξεύει πέτρες, στάχτη και δηλητηριώδη ή μη αέρια από τον κρατήρα(το άνοιγμα του ηφαιστείου από το οποίο, όταν αυτό ενεργοποιείται, βγαίνουν με εκρήξεις διάφορα υλικά, στερεά, υγρά και αέρια) στην κορυφή του.

                    Έκρηξη του ηφαιστείου:ΚΛΙΚ
        
Πώς δημιουργείται το ηφαίστειο
:ΚΛΙΚ
        Εικονική παρουσίαση:ΚΛΙΚ

                   
                                        

                                        

                                       

Σεισμός είναι η δόνηση του εδάφους που προκαλείται από τη μετατόπιση των πλακών του γήινου φλοιού της γης σε διάφορα βάθη.
Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Ένας δυνατός σεισμός μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα,φαράγγια, να βυθίσει ή να ανυψώσει κομμάτια ξηράς στη θάλασσα.
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισµικότητας και την έκτη παγκοσµίως.

Εικονική παρουσίαση:ΚΛΙΚ  
Eικονικός σεισμός και τσουνάμι:ΚΛΙΚ
Σεισμός στην Ινδονησία(2004) και το τσουνάμι με χρονική εξέλιξη:ΚΛΙΚ
   Ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε τη Μεσσήνη της Ν.Ιταλίας στις 6 Μαΐου 1976, στην περιοχή του Φριούλι.Δείτε σε προσομοίωση την καταστροφή ενός ναού :ΚΛΙΚ                                

                                     

                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: