Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

Τα βακτήρια της μηνιγγίτιδας μεταμφιέζονται σε ανθρώπινα κύτταρα για να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα


Για πρώτη φορά, ο ύπουλος τρόπος με τον οποίο δρουν τα βακτήρια της επικίνδυνης μηνιγγίτιδας, μιμούμενα τα ανθρώπινα κύτταρα, προκειμένου να αποφύγουν τις άμυνες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, αποκαλύφθηκε από Βρετανούς επιστήμονες.

Η έρευνα των ερευνητών από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης (υπό την καθηγήτρια Σούζαν Λι της Σχολή Παθολογίας Σερ Ουίλιαμ Νταν) και Imperial College του Λονδίνου (υπό τον καθηγητή Κρίστοφ Τανγκ του Κέντρου Μοριακής Μικροβιολογίας και Μολύνσεων), η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα παρέχουν καλύτερη προστασία.

Η μηνιγγίτιδα προκαλεί μια φλεγμονή στις μεμβράνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε ιό ή βακτήριο, αλλά η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ πιο σοβαρή και οδηγεί σε θάνατο στο 5% περίπου των περιπτώσεων. Η ασθένεια πλήττει κυρίως βρέφη και νεαρά παιδιά, αλλά όχι σπάνια προσβάλλει επίσης εφήβους και ενήλικες. Έχει αποκτήσει απειλητική φήμη, επειδή εξελίσσεται ραγδαία και σε μέσα σε λίγες ώρες οι άνθρωποι είναι ήδη σοβαρά άρρωστοι.

Η κυριότερη αιτία μόλυνσης είναι το βακτήριο Neisseria meningitides, που έχει διάφορες μορφές. Η έρευνα μελέτησε τον τρόπο που μια πρωτεϊνη στο εξωτερικό περίβλημα του βακτηρίου επιτρέπει σε αυτό να ξεφεύγει τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος κι έτσι να διαφεύγει την εξόντωσή του. Η πρωτεϊνη επιτρέπει στα βακτήρια να εμφανίζονται σαν ανθρώπινα κύτταρα και έτσι να καμουφλάρονται.

Είναι σαν τα βακτήρια να έχουν κλέψει το πανωφόρι κάποιου και το φόρεσαν για να δείχνουν σαν αυτόν, δήλωσε η καθηγήτρια Λι. Η νέα έρευνα ανέλυσε το μηχανισμό απόκρυψης των επικίνδυνων βακτηρίων, γεγονός που ελπίζεται ότι, σε συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρίες, θα συμβάλει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων εμβολίων.


Μηνιγγίτιδα:Το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, έχουν για προστασία δυο... ας τους πούμε σωματοφύλακες. Ο ένας είναι το υγρό, που βρίσκεται γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, γι’ αυτό και λέγεται εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Ο άλλος είναι τα μηνίγγια τα οποία βασικά είναι μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Συνήθως η μηνιγγίτιδα προκαλείται όταν ερεθίζονται οι μεμβράνες ή όταν κάποια μικρόβια προκαλούν μολύνσεις.

φλεγμονή η  : (ιατρ.) ερεθισμός ιστών του σώματος, που οφείλεται κυρίως σε τραυματικές, μικροβιακές, χημικές κτλ. αιτίες και που επιφέρει συνήθ. πυρετό, διόγκωση, ερυθρότητα και πόνο: Οι αμυγδαλές του παρουσίασαν ~. Tο τραύμα μολύνθηκε και εμφανίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: