Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Γενετική «έκρηξη» διαχώρισε τους πιθήκους από τους ανθρώπους-ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ,ΑΦΗΓΗΣΗ
Μια ταχύτατη γενετική μεταβολή, που συνέβη στον κοινό πρόγονο των πιθήκων και των ανθρώπων πριν περίπου 10 εκατ. χρόνια, πιθανότατα πυροδότησε τον εξελικτικό διαχωρισμό ανάμεσα στα πρωτεύοντα «ξαδέλφια», σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Η γενετική αυτή«έκρηξη» επίσης διαχώρισε τους πιθήκους (χιμπατζήδες, γορίλες, ουρακοτάνγκους) από τις μαϊμούδες.

Πριν διακλαδωθεί το οικογενειακό δέντρο των πρωτευόντων θηλαστικών(στην τάξη των Πρωτευόντων (Primates) ανήκουν ο Άνθρωπος και οι φερόμενοι ως στενότεροι συγγενείς του στο ζωϊκό βασίλειο που είναι οι πίθηκοι και οι προπίθηκοι), ο γενετικός κώδικας(Το DNA, που βρίσκεται με τη μορφή χρωμοσωμάτων στους πυρήνες των κυττάρων, περιέχει με τη μορφή συγκεκριμένης αλληλουχίας χημικών δομών (γονιδίων) τον κώδικα για την παραγωγή από τα κύτταρα πρωτεϊνών, που αποτελούν τη βάση της δομής και λειτουργίας κάθε οργανισμού). ήταν σχετικά σταθερός. Κάποια στιγμή όμως ορισμένες αλληλουχίες του κώδικα του DNA άρχισαν να διπλασιάζονται

με μεγάλη ταχύτητα, οδηγώντας ίσως στον εξελικτικό διαχωρισμό, σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον υπό τον γενετιστή Έβαν Άϊσλερ και τον Τζέφρι Κιντ.

Με άλλα λόγια, προτού οι μεγάλοι πίθηκοι αποκοπούν από τους υπόλοιπους πιθήκους και τις μαϊμούδες, πριν 10 εκατ. χρόνια, το DNA τους άρχισε να κάνει εκρηκτικές αλλαγές (πέρα από τις κλασικές μεταλλάξεις). «Είναι πραγματικά σαν ηφαίστεια στο γονιδίωμα, που τίναξαν στον αέρα κομμάτια του DNA», δήλωσε ο Άϊσλερ.

Η συγκριτική γενετική ανάλυση ανθρώπων και πιθήκων έδειξε ότι αυτή η ταχύτατη αύξηση της αντιγραφής (διπλασιασμού) σε τμήματα του γενετικού κώδικα άρχισε να αυξάνεται ακριβώς την εποχή που οι πιο κλασικές γενετικές μεταλλάξεις άρχισαν να επιβραδύνονται, με συνέπεια οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες να έχουν σήμερα έξτρα αντίγραφα αυτών των γενετικών αλληλουχιών. Σύμφωνα με τον Άϊσνερ, «υπάρχει η πιθανότητα αυτά τα γονίδια να ήσαν σημαντικά για τη γλώσσα ή για κάποιες πλευρές της νόησης, αν και πολλή περισσότερη έρευνα πρέπει να γίνει πριν βεβαιωθούμε γι΄ αυτό».

Η νέα ανακάλυψη ίσως ρίξει φως σε ένα μακρόχρονο αίνιγμα που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες: γιατί οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες δείχνουν και συμπεριφέρονται τόσο διαφορετικά, αν και έχουν σχεδόν ταυτόσημη γενετική κληρονομιά. Τα γονιδιώματά(το σύνολο του γενετικού υλικού που βρίσκεται σ΄ ένα κύτταρο ή φέρεται σ΄ ένα άτομο)τους επικαλύπτονται κατά σχεδόν 99% και οι πρωτεΐνες τους είναι ουσιαστικά ίδιες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Natrure», βρήκε ότι ο αριθμός και η γκάμα των διπλών γενετικών αλληλουχιών ποικίλουν πολύ περισσότερο από άλλα τμήματα του γενετικού κώδικα. «Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συνέβη, αλλά ο κοινός πρόγονος των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των γοριλών είχε μια ασυνήθιστη δραστηριότητα (γονιδιακού) διπλασιασμού», δήλωσε ο Κιντ.

Αυτή η γενετική εξέλιξη μπορεί να έλαβε χώρα λόγω μεταβολών στον αριθμό του πληθυσμού, της διάρκειας ζωής των οργανισμών ή της αστάθειας του γονιδιώματος. Όποια κι αν είναι η αιτία, πιθανότατα, κατά τους ερευνητές, «είχε καθοριστική επίπτωση στην αναπαραγωγική επιτυχία, την προσαρμοστικότητα και την εξέλιξη των προγονικών ανθρωποειδών πληθυσμών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: