Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΟΝΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία απελευθέρωσαν εκατομμύρια τόνους 

διοξειδίου του άνθρακα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ειδικός επιστήμονας και πρόσθεσε ότι οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να εξελιχθούν σε πηγή μόλυνσης από το διοξείδιο καθώς θερμαίνεται ο πλανήτης.

Ο Μαρκ Άνταμς από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ είπε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να ενεργοποιήσει έναν φαύλο κύκλο, όπου τα δάση θα σταματήσουν να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, επιταχύνοντας περαιτέρω την αύξηση των αερίων υπερθέρμανσης του πλανήτη στην ατμόσφαιρα.

«Με την αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, την άνοδο της θερμοκρασίας και τη μείωση των βροχοπτώσεων σε πολλές από τις δασώδεις περιοχές, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερες εκπομπές (διοξειδίου του άνθρακα) από τις δασικές πυρκαγιές», δήλωσε στο Reuters ο Άνταμς, ο οποίος είναι κοσμήτορας του Τμήματος Γεωργίας, Τροφίμων και Φυσικών Πηγών.

«Οι επιστήμονες παντού ανησυχούν για τις φωτιές και τα δάση. Δεν παίζει ρόλο αν είναι φωτιές στην Αρκτική τούνδρα ή φωτιές στο Καλιμαντάν ή στην Αυστραλία», εξηγεί ο Άνταμς.

Σε έκθεσή της προς τα Ηνωμένα Εθνη τον περασμένο χρόνο, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασικές πυρκαγιές το 2003 απελευθέρωσαν 190 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχου αερίου με το διοξείδιο του άνθρακα, περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αντιστοιχούν για εκείνη τη χρονιά στη χώρα. Τόσο μεγάλης κλίμακας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και άλλων αερίων όπως μεθανίου, δεν υπολογίζονται επί του παρόντος στην ετήσια λίστα που παρουσιάζει η Αυστραλία για τις εκπομπές αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου σε ετήσια βάση. Αν αυτό συνέβαινε, η χώρα θα υπερέβαινε κατά πολύ τα όρια εκπομπών, που ορίζει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Αυτός είναι ο λόγος που η Αυστραλία ζητάει από τον ΟΗΕ τροποποιήσεις για τους κανόνες που διέπουν τη χρήση ιδιωτικών εκτάσεων, ώστε να περιλαμβάνονται μόνο οι ανθρώπινες δραστηριότητες που «μπορούν να είναι εφαρμόσιμες».

Ο Άνταμς, ο οποίος έχει μελετήσει πόσο άνθρακα τα δάση και το έδαφος της Αυστραλίας μπορούν να συσσωρεύσουν, εκτιμά ότι οι φωτιές του 2003, οι οποίες έπληξαν την πρωτεύουσα Καμπέρα και του 2006-07, απελευθέρωσαν περίπου 550 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι μόνο η Αυστραλία.

Οι φωτιές στην Ινδονησία κάθε χρόνο εκπέμπουν επίσης τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Εκτεταμένες φωτιές το 1997 απελευθέρωσαν μέχρι έξι δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, καλύπτοντας την νοτιοανατολική Ασία με ένα πυκνό σύννεφο και προκαλώντας ανατροπή στα επίπεδα των αερίων διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: