Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Παχύσαρκος είναι ο… εγκέφαλος!


Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ,οι ρίζες της επιδημίας της παχυσαρκίας βρίσκονται στις εξελικτικές αλλαγές που συνέβησαν στον εγκέφαλο πριν από 2 εκατ. χρόνια μιας και ο μεγάλος εγκέφαλος του ανθρώπου απαιτεί και πολλή ενέργεια για τη λειτουργία του.


Στο σύγχρονο κόσμο, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, η διατροφή υπερκαλύπτει τις ανάγκες του εγκεφαλικού μεταβολισμού. Η καθιστική ζωή όμως εμποδίζει την καύση των παραπανίσιων θερμίδων και έτσι οι άνθρωποι παχαίνουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας Δρα Λέοναρντ, ο εγκέφαλος του συγχρόνου ανθρώπου καταναλώνει κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης του οργανισμού, συγκριτικά με 8-10% στους εγκεφάλους των πιθήκων και μόλις 3-5% σε άλλα θηλαστικά. Στο σημερινό όμως κόσμο, η εξελικτική αυτή προσαρμογή έχει μετατραπεί σε μειονέκτημα, οδηγώντας σε πολυφαγία, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες και άλλες «νόσους της ευμάρειας». 

ευμάρεια η : οικονομικές συνθήκες που επιτρέπουν μια ζωή πλούσια, χωρίς υλικά προβλήματα:H Δυτική Ευρώπη έζησε περιόδους μεγάλης ευμάρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: