Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ-ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:ΚΛΙΚΕΞΟΜΟΙΩΤΗΣ ΕΠΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ:ΚΛΙΚ


ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ:ΚΛΙΚΟ νοητός άξονας της Γης είναι πλάγιος προς το επίπεδο της ελλειπτικής τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο. Στην κλίση του αυτή οφείλονται οι εποχές του έτους. Κατά την περιφορά της Γης άλλοτε είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το βόρειο και άλλοτε το νότιο ημισφαίριο της. Όταν είναι στραμμένο προς τον Ήλιο το βόρειο ημισφαίριο, οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν κάθετα προς αυτό και το θερμαίνουν περισσότερο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο πέφτουν πλάγια και το θερμαίνουν λιγότερο. Στην περίπτωση αυτή το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι και το νότιο ημισφαίριο έχει χειμώνα.

Δυο φορές το χρόνο η διαφορά ανάμεσα στη διάρκεια της ημέρας και στη διάρκεια της νύχτας είναι η μεγαλύτερη.Αυτό συμβαίνει γιατί τότε ο ήλιος απέχει περισσότερο από τον Ισημερινό.
΄Οταν συμβαίνει αυτό έχουμε τα ηλιοστάσια. Ονομάστηκαν έτσι, γιατί όταν ο ήλιος φτάνει σ' αυτά τα σημεία, δημιουργείται η εντύπωση ότι για λίγο διάστημα παύει να κινείται. Κάνει δηλ. στάση, τη μοναδική στη φαινομενική  "αέναη" πορεία του. Τα ηλιοστάσια βρίσκονται το ένα στο βόρειο και το άλλο στο νότιο ημισφαίριο κι όταν ο ήλιος φτάνει σ' αυτά αρχίζει να γυρνά πάλι προς τον ισημερινό. Από εδώ δημιουργήθηκε και η εντύπωση της στασιμότητάς του.
Στο βόρειο ηλιοστάσιο βρίσκεται ο ήλιος στις 21 Ιουνίου γι' αυτό και λέγεται "θερινό ηλιοστάσιο", γιατί τότε κανονικά αρχίζει το καλοκαίρι. Στο "χειμερινό ηλιοστάσιο" (η αρχή του χειμώνα) έρχεται ο ήλιος στις 21 του Δεκέμβρη. Στις 21 του Ιουνίου έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και στις 21 του Δεκεμβρίου τη μικρότερη.
Οι αρχαίοι λαοί αφιέρωναν διάφορες γιορτές στον ήλιο τις μέρες των ηλιοστασίων. Μέχρι σήμερα, οι σκανδιναβικοί λαοί διοργανώνουν διάφορες εθιμοτυπικές, γραφικές γιορτές, που έχουν σχέση με τα ηλιοστάσια και ιδίως με το θερινό στη διάρκεια του οποίου η νύχτα μοιάζει περισσότερο με μέρα. Είναι οι γνωστές "λευκές νύχτες" των βόρειων λαών.

 Εμπλουτισμός των γνώσεων με διαδικτυακή πλοήγηση:ΚΛΙΚ


Ερωτήσεις:
  • Πού οφείλονται οι εποχές του έτους;
  • Τι γνωρίζεις για τις ισημερίες;
  • Τι γνωρίζεις για τα ηλιοστάσια;
  • Εντόπισε τις περιοχές που τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά γιορτάζονται καλοκαίρι.
Εντυπωσιακά μαθαίνω(αγγλικά):KΛΙΚ


Γεωγραφικό γλωσσάριο:
Εποχές: χρονικές περίοδοι, στις οποίες διαιρείται το έτος και επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, βροχοπτώσεις κ.λ.π.)Έλεγχος γνώσεων(αγγλικά):ΚΛΙΚ
Σημείωση:Επιμένω στη χρήση των αγγλικών -στη λογική της πολυγλωσσίας- στα πλαίσια της παγκοσμιότητας της Κοινωνίας της Πληροφορίας(Πολίτες του Κόσμου)