Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

ΩΚΕΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
ΚΛΙΚ


Κατεβάστε και περιηγηθείτε(εγκαταστήστε το Google earth):ΚΛΙΚΟ άνθρωπος, επειδή πολύ νωρίς κατάλαβε ότι η θάλασσα δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους λαούς, ανέπτυξε πολύ γρήγορα τις θαλάσσιες μεταφορές. Για να έχει καλύτερα αποτελέσματα (συντόμευση διαδρομών, ασφάλεια ταξιδιών), άνοιξε διώρυγες και χρησιμοποίησε πορθμούς.


ΟΝΟΜΑ- ΕΙΔΟΣ- ΕΚΤΑΣΗ (τετρ. χλμ)


Ειρηνικός  Ωκεανός -166.240.000
Ατλαντικός Ωκεανός- 86.550.000
Ινδικός Ωκεανός- 73.427.000
Αρκτικός Ωκεανός- 13.223.000
Αραβική θάλασσα -3.683.000
Νότιας Κίνας θάλασσα -2.974.000
Καραϊβική θάλασσα -2.515.000
Μεσόγειος θάλασσα -2.510.000
Ερυθρά θάλασσα -450.000


Παρατηρώντας τον παραπάνω  πίνακα βρείτε μία ουσιαστική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους ωκεανούς και στις θάλασσες, η οποία έχει σχέση με την επιφάνεια της Γης που καλύπτουν.


ΚΛΙΚ
Ας συζητήσουμε για τη διώρυγα και τον πορθμό που βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες.Διώρυγα:στενή λωρίδα θάλασσας που ενώνει θάλασσες και του οποίου το βάθος και το πλάτος είναι κατάλληλο για τη ναυσιπλοΐα.Πρόκειται για τεχνητό έργο(τεχνητός πορθμός)
Γνωστές διώρυγες:διώρυγα της Κορίνθου,διώρυγα του Σουέζ,διώρυγα του Παναμά κ.ά


πορθμός : (σχετικά) στενή θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει δύο στεριές και ενώνει δύο θάλασσες,το αντίθετο του ισθμού.
Γνωστοί πορθμοί:Πορθμός του Ευρίπου,πορθμός του Γιβραλτάρ,πορθμός της Μεσσήνης(Ιταλία-Σικελία),πορθμός του Ντόβερ(Αγγλία-Γαλλία),Βόσπορος και Δαρδανέλια,ο Βερίγγειος Πορθμός(Ασία-Αλάσκα),ο πορθμός του Μαγγελάνου(Νότια Αμερική) κ.ά.


Κατεβάστε και δείτε(πορθμούς και διώρυγες):ΚΛΙΚΝησιά και νησιωτικά συμπλέγματα


Στους ωκεανούς και στις θάλασσες είναι διάσπαρτα μικρά και μεγάλα νησιά, κομμάτια ξηράς που «επιπλέουν» πάνω στα κύματα. Μερικά από τα μεγαλύτερα νησιά του πλανήτη είναι: η Γροιλανδία, η Μαδαγασκάρη, η Μεγάλη Βρετανία, η Κύπρος κ.ά. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας δημιουργούνται ομάδες νησιών που ονομάζονται νησιωτικά συμπλέγματα, όπως είναι η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία κ.ά.


Κατεβάστε και δείτε:ΚΛΙΚ
 Χρησιμοποιώντας το χάρτη  σου εντοπίστε τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Ποια από αυτά είναι κράτη;
Κατεβάστε και δείτε τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου:ΚΛΙΚ


Άσκηση:ΚΛΙΚ O Πορτογάλος θαλασσοπόρος Μαγγελάνος ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ισπανία, για να φθάσει στα νησιά των μπαχαρικών, αλλά έφθασε τελικά στις Φιλιππίνες, όπου και σκοτώθηκε. Τα πλοία του συνέχισαν δυτικά και έφθασαν πάλι στην Ισπανία, ολοκληρώνοντας τον πρώτο περίπλου της Γης.

Ακολουθήστε νοερά το ταξίδι του Μαγγελάνου και εντοπίστε στο χάρτη τους ωκεανούς και τις θάλασσες, που εκείνος διέσχισε.(Παρατηρείς του χάρτες και ταξιδεύεις με το Google earth)


Γεωγραφικό γλωσσάριο:


Διώρυγα: πορθμός που κατασκευάστηκε από τους ανθρώπους, για να διευκολύνεται η θαλάσσια συγκοινωνία


Νησί: κομμάτι ξηράς που βρέχεται γύρω-γύρω από θάλασσα 


Νησιωτικό σύμπλεγμα: ομάδα νησιών


Πορθμός: στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει δύο ξηρές και ενώνει δύο θάλασσες