Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗΣ



Ο χορός του Φοίνικα
Καρίνα Έππερλαϊν │ ΗΠΑ │2006 │ 16 λεπτά
Σύνοψη: Μια ταινία για την ομορφιά και τη δύναμη του ατόμου που αψηφά τις προκαταλήψεις περί «αναπηρίας». Ο χορευτής Χόμερ Αβίλα ο οποίος έχει συνεργαστεί με γνωστούς χορογράφους όπως η Τουάιλα Θαρπ, ο Μπιλ Τ. Τζόουνς και ο Μαρκ Μόρρις, χάνει το δεξί του πόδι και το μεγαλύτερο μέρος του γοφού του από καρκίνο. Η ταινία είναι ένα τρυφερό ποίημα που αποκαλύπτει ότι με τη δύναμη της καρδιάς και της θέλησης μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και το απίθανο. Μέσα από συνεντεύξεις, πρόβες στο στούντιο και θεατρικές παραστάσεις, γινόμαστε μάρτυρες μιας βαθιά συγκινητικής συνεργασίας. Η αλληλοβοήθεια, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η διαδικασία της σωματικής και ψυχικής ενδυνάμωσης κατανικούν τις δυσκολίες της ζωής. Τρία χρόνια μετά τον ακρωτηριασμό του, ο Χόμερ πεθαίνει. Μόνο σε ελάχιστους ανθρώπους είχε αποκαλύψει την απόφασή του να διακόψει τη θεραπεία και να συνεχίσει το χορό. Μολονότι ο θάνατος του Χόμερ δεν επηρέασε το γύρισμα της ταινίας, κατέδειξε την ουσιαστική ανάγκη να διαφυλαχθεί η κληρονομιά που άφησε.


Άριελ
Ζαν Μαρκ Ντεκάν │ Γαλλία │2006 │ 34 λεπτα
Σύνοψη: Από πολύ μικρή η Αριέλ ονειρευόταν να ανέβει στη σκηνή. Μολονότι γεννήθηκε κωφή, άρχισε να χορεύει ήδη από τα τρία της χρόνια και αργότερα σπούδασε υποκριτική και παντομίμα. Χάρη στην αποφασιστικότητά της, η Άριελ έμαθε να εκπληρώνει τα όνειρά της παρά την αναπηρία της. Στα δεκαεφτά της αποφασίζει να δώσει εξετάσεις σε μια φημισμένη σχολή χορού στη Νέα Υόρκη, με την ελπίδα να γίνει επαγγελματίας χορεύτρια.


Bramblitt
Μίκα Φέρρις │ ΗΠΑ │2005 │ 13 λεπτά 30 δευτερόλεπτα
Σύνοψη:«Χάνοντας την όρασή μου η ψυχή μου γέμισε οργή. Με τη ζωγραφική φαίνεται ότι βρήκα έναν τρόπο να αποδώσω την αναπηρία μου στον Θεό, στη φύση, ή δεν ξέρω σε τι άλλο. Τι περίεργο όμως, η ζωή έχει μια λύση για όλα τα πράγματα. Μέσα από τη ζωγραφική ανακάλυψα μια ηρεμία που δεν είχα γνωρίσει πριν χάσω την όρασή μου». Το ντοκιμαντέρ είναι ένα πορτρέτο του καλλιτέχνη Τζον Μπράμπλιτ, ο οποίος δεν άφησε την απώλεια της όρασής του να κατανικήσει την ικανότητά του στη ζωγραφική. Παρακολουθούμε τις ψυχικές και σωματικές διεργασίες που περνά προκειμένου να φέρει σε πέρας κάθε του έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: