Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ξέφραγο αμπέλι οι λίμνες της Ελλάδας


Αυθαίρετα σε παραλίμνιες περιοχές, μπάζα, απορρίμματα, εκχερσώσεις, αποξηράνσεις, καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων

Χώρος «ελεύθερος σε αυθαιρεσίες» είναι όπως φαίνεται οι εκτάσεις γύρω από τις λίμνες της χώρας.

Ανέγερση αυθαιρέτων σε παραλίμνιες περιοχές, ακόμα και από τις τοπικές δημοτικές αρχές. Παράνομη απόθεση μπάζων και απορριμμάτων. Παράνομες εκχερσώσεις και αποξηράνσεις γης, για καλλιέργεια ή βοσκή. Παράνομες χωροθετήσεις επιχειρήσεων σε προστατευόμενες περιοχές, καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που κλήθηκε τα τελευταία χρόνια να διαλευκάνει ο Συνήγορος του Πολίτη, περιπτώσεις που βασίζονται στο «θολό» νομικό καθεστώς, ή στην «προθυμία» των αρχών ή μεμονωμένων υπαλλήλων να παρακάμψουν το νόμο σε σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω από τις λίμνες. Οπως αποδεικνύεται μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, η Πολιτεία ήταν συνήγορος... των αυθαιρετούντων.

Η προστασία των λιμνών, ως παράδειγμα των προβλημάτων που ανακύπτουν στην προστασία των οικοτόπων της χώρας, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε χθες ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο επικεφαλής της Αρχής, κ. Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε «ομιχλώδες» το νομικό πλαίσιο προστασίας των λιμνών, υποδεικνύοντάς το ως πηγή κάθε είδους αυθαιρεσιών. «Στις ελληνικές λίμνες είναι συνήθη φαινόμενα οι καταπατήσεις, οι παράνομες επιχώσεις, η αυθαίρετη δόμηση, η ρύπανση, η υπεράντληση των υδάτων, η άνευ περιβαλλοντικής μελέτης βιομηχανική ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ελλείψεις στο κανονιστικό πλαίσιο προστασίας κάποιων σημαντικών υγροτόπων κ.ά.», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει τα τελευταία χρόνια ασχοληθεί με 23 υποθέσεις αυθαιρεσιών σε λίμνες και υγρότοπους σε όλη την Ελλάδα, καλούμενος να ξεμπλέξει το «κουβάρι» των παρερμηνειών του νόμου, της απουσίας πλαισίου και των αυθαίρετων αποφάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της ίδιας της Πολιτείας. Οι ειδικοί επιστήμονες του Συνηγόρου (Κ. Αντωνιάδης, Μ. Αποστόλου, Ν. Βίττης, Β. Μπίλη) ανέφεραν τρεις περιπτώσεις διαμεσολάβησης της Αρχής, χαρακτηριστικές της... παράνοιας που επικρατεί.

Λίμνη Κερκίνη Σερρών

Οπως διαπίστωσε ο Συνήγορος, έπειτα από καταγγελίες πολιτών, ο δήμος Κερκίνης είχε καταπατήσει δημόσια έκταση και την παραχώρησε σε ιδιώτη για να κατασκευάσει αυθαίρετο διώροφο κτίριο στη θέση Λιμανάκι. Από την έρευνα προέκυψε και σειρά παραλείψεων και από την Κτηματικής Υπηρεσία Σερρών, όπως η λανθασμένη αποτύπωση των υψομέτρων της λίμνης, η καθυστέρηση έκδοσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης κ.λπ. Ο Συνήγορος παρενέβη στην υπόθεση, ζητώντας την επίσπευση της κατεδάφισης του αυθαιρέτου. Εφθασε δε στο σημείο να μεσολαβήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να εγκριθούν οι δαπάνες για την κατεδάφιση, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κωλυσιεργούσε! Τελικά οι υπεύθυνοι για το αυθαίρετο ανέλαβαν να το αποξηλώσουν οι ίδιοι και ο Συνήγορος ενημερώθηκε ότι η κατεδάφιση ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα.

Λίμνη Αλατζάγκιολα Καβάλας

Επειτα από καταγγελίες πολιτών, ο Συνήγορος διερεύνησε τη νομιμότητα εγκατάστασης βουστασίου δίπλα στη λίμνη. Στο πόρισμά του ο Συνήγορος διαπίστωσε ασύλληπτες παραλείψεις, όπως η παράνομη χορήγηση της άδειας ίδρυσης, η προσπάθεια απόκρυψης... της ύπαρξης της λίμνης και υποβάθμισης της αξίας της, η παράκαμψη των νομίμων διαδικασιών. Μάλιστα ο Συνήγορος διαβίβασε το πόρισμά του στον εισαγγελέα, καθώς προέκυπταν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων που αδειοδότησαν παράνομα το βουστάσιο. Τελικά πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης το βουστάσιο κατεδαφίστηκε.

Λίμνη Στυμφαλία Κορινθίας

Ο Συνήγορος διερεύνησε κατά πόσο η άντληση νερού από γεωτρήσεις δίπλα στη λίμνη για την υδροδότηση της Κορίνθου και του Κιάτου ήταν σύννομη. Οπως κατέληξε, το έργο δεν είχε συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε περιλαμβανόταν στο πλαίσιο μιας συνολικής θεώρησης για όλο το υδατικό διαμέρισμα της περιοχής. Αντίθετα, είχε αδειοδοτηθεί τμηματικά, με σκοπό την παράκαμψη νομικών κωλυμάτων. Τελικά, το έργο αδειοδοτήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία όμως ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή και έχει ως αποστολή τη διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και της Διοίκησης, την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: