Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Η ζωή στα ποτάμια και τις λίμνες-Το Φράγμα Κρεμαστών-Λίμνη Κρεμαστών

Λίμνη Κρεμαστών
Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας έχει χωρητικότητα 4.700.000.000 μ³ και είναι 11 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Μαραθώνα! Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι συνδέονται με τις γέφυρες Επισκοπής και Τατάρνας. Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1969 από τα συσσωρευμένα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Εδώ, επίσης, λειτουργεί ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας.  

Το φράγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης και οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 1962 και ολοκληρώθηκαν το 1966 με τη λειτουργία του σταθμού. Την αποπεράτωση του έργου ανέλαβε αμερικάνικη εταιρεία. Το φράγμα είναι κατασκευασμένο από χώμα και χαλίκι, είναι δηλαδή στην ουσία γεώφραγμα και όχι φράγμα από μπετόν. Ο όγκος του είναι 8.130.000 κυβικά μέτρα. Το μέγιστο ύψος του είναι 160 μέτρα και το πλάτος της βάσης ξεκινά από τα 670 μέτρα καταλήγοντας στην κορυφή σε μερικά δεκάδες μέτρα.

Στη βάση τους φράγματος είναι ο Υδροηλεκτρικό Σταθμός Κρεμαστών. Τα νερά της λίμνης οδηγούνται μέσω τεσσάρων αγωγών (με ονομάστική ισχύ 109 MW ο καθένας) στους τέσσερις υδροστροβίλους  του σταθμού και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: