Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΚΟΠΙΟ

Το ηλεκτροσκόπιο είναι το όργανο με το οποίο διαπιστώνουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο. Αποτελείται από ένα γυάλινο δοχείο, το οποίο στο εσωτερικό του έχει δύο λεπτά φύλλα χρυσού τα οποία μέσω μιας μεταλλικής ράβδου συνδέονται με ένα μεταλλικό δίσκο, ο οποίος βρίσκεται έξω από το γυάλινο δοχείο.

Όταν πλησιάζουμε ή ακουμπάμε ένα ηλεκτρισμένο σώμα στο δίσκο, το ηλεκτρικό φορτίο θα περάσει, μέσω της ράβδου, από το σώμα στα δύο μεταλλικά φύλλα, τα οποία θα φορτιστούν ομώνυμα. Όμως τα ομώνυμα φορτία απωθούνται και έτσι τα δύο φύλλα απωθούνται και τελικά αποκλίνουν, δείχνοντάς μας ποια σώματα είναι φορτισμένα και ποια όχι.

Η πλαστική χτένα φορτίζεται όταν τρίβεται πάνω σε μαλλί. Μπορούμε να μετρήσουμε το φορτίο της, αν τη φέρουμε σε επαφή με ένα ηλεκτροσκόπιο φύλλων χρυσού και παρατηρήσουμε την απόκλιση των φύλλων από τη ράβδο.

ΒΙΝΤΕΟ:KΛΙΚ

Προσοχή: Mάθαμε ότι τα ομώνυμα φορτία απωθούνται ενώ τα ετερώνυμα έλκονται. Παρατηρήστε τις τρεις φάσεις(ουδέτερο ,αρνητικό,θετικό φορτίο)

Διαδραστική δραστηριότητα κατανόησης:

1.ΚΛΙΚ 

2.ΚΛΙΚ(Βλέπουμε την αγωγιμότητα-conduction)

Όταν πλησιάσουμε στο ηλεκτροσκόπιο ένα αρνητικά φορτισμένο σώμα, τα αρνητικά φορτία (ηλεκτρόνια) που υπάρχουν στη μεταλλική πλάκα του ηλεκτροσκοπίου απωθούνται από τα αρνητικά φορτία του σώματος που πλησιάσαμε και συγκεντρώνονται στα φύλλα του ηλεκτροσκοπίου.


Τα φύλλα αυτά επειδή έχουν το ίδιο φορτίο (αρνητικό) απωθούνται μεταξύ τους και γι αυτό ανοίγουν.


Όταν πλησιάσουμε στο ηλεκτροσκόπιο ένα θετικά φορτισμένο σώμα τότε τα αρνητικά φορτία (ηλεκτρόνια) που υπάρχουν στο ηλεκτροσκόπιο έλκονται προς τα θετικά φορτία του σώματος που πλησιάσαμε, οπότε στα φύλλα του ηλεκτροσκοπίου μένουν μόνο θετικά φορτία.


Τα φύλλα αυτά επειδή έχουν το ίδιο φορτίο (θετικό) απωθούνται μεταξύ τους και γι αυτό ανοίγουν.


Βίντεο με τη χτένα:


Εικονική λειτουργία του ηλεκτροσκόπιου:KΛΙΚ
Παρατηρούμε,όπως και στο βίντεο, ότι με το χέρι μας (γείωση) αποφορτίζουμε τα φύλλα.



Ο μάγος της Φυσικής παρουσιάζει:

Tι είναι το ηλεκτροσκόπιο; ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: