Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Νανοτεχνολογία: Ομογενής θα φτιάξει γυαλί που θα αλλάξει τη ζωή μας

Ένας ομογενής επιστήμονας μαζί με τρεις συναδέλφους του εργάζονται στην ανάπτυξη ενός νέου 'γυαλιού' για ουρανοξύστες και παρμπρίζ αυτοκινήτων που θα αλλάξει ριζικά τη ..ζωή μας!

Όπως λέει ακόμα και η παραδοσιακή κονσόλα του αυτοκινήτου θα "καταργηθεί" και η λειτουργία της θα γίνεται από το ..παρμπρίζ του!

Πρόκειται για το Νίκο Κεχαγιά, ερευνητή επιστήμονα νανοτεχνολογίας. Ο Νίκος Κεχαγιάς, αυτό τον καιρό εργάζεται στο Catalan Institute of Nanotechnology που στεγάζεται στο Universidad Autonomous στη Βαρκελώνη και είναι μέλος ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με την ανάπτυξη μίας ειδικής ποιότητας γυαλιού.

Στη Μελβούρνη όπου βρέθηκε μίλησε στο στο "Νέο Κόσμο" και, μεταξύ άλλων, είπε για τη νέα έρευνά του:

"Για εμάς το γυαλί του μέλλοντος δεν νοείται να είναι το απλό υλικό του σήμερα. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε στη δημιουργία ενός νέου γυαλιού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στην κατασκευή ουρανοξυστών αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το νέο αυτό γυαλί θα έχει την ιδιότητα να διαχέει το φυσικό φως. Αυτή τη στιγμή το γυαλί που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των ουρανοξυστών, ναι μεν, αφήνει το φως της μέρας να μπει μέσα στο κτίριο, αλλά τα εσωτερικά γραφεία των κτιρίων αυτών χρειάζονται τεχνητό φωτισμό. Αυτό το υλικό που κατασκευάζουμε θα στέλνει το φως σε όλους τους χώρους μειώνοντας έτσι την αναγκαιότητα τεχνητού φωτός, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας τους ρύπους στην ατμόσφαιρα".

Όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς η εφαρμογή αυτού του νέου υλικού δεν θα σταματάει στα πανύψηλα κτίρια των μεγαλουπόλεων.

"Αυτό το γυαλί", συνέχισε " θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για το παρμπρίζ των αυτοκινήτων, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ήδη, η Fiat στηρίζει το ερευνητικό μας πρόγραμμα γιατί θέλει να αναπτύξει αυτοκίνητα όπου το οδόμετρο, το κοντέρ και όλα όσα περιέχονται πάνω στην κονσόλα του αυτοκινήτου, θα βρίσκονται πάνω στο παρμπρίζ, εννοώ πάνω στην διαφανή επιφάνεια. Θα πάψει να υπάρχει πλέον η κονσόλα όπως την γνωρίζουμε σήμερα".

Ο κ. Κεχαγιάς είπε ακόμα ότι χάρη στη νανοτεχνολογία στο μέλλον η μπογιά που βάφουμε εξωτερικά το σπίτι μας θα το εξοπλίζει και με ηλεκτρική ενέργεια και μπλουζάκι που φοράμε και το λαδώσαμε, θα μπορεί να καθαρίζεται μόνο του χωρίς να χρειάζεται μπουγάδα.

"Η επιστήμη της νανοτεχνολογίας" κατέληξε "αναπτύσσεται ραγδαία και ενώ ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα στην πληροφορική ή στα κινητά μας για παράδειγμα, τα υπέρογκα ερευνητικά κονδύλια που επενδύει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία στον τομέα αυτό και η μεγάλη ερευνητική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, σύντομα θα φέρουν πολλά και "απίστευτα' αποτελέσματα".

Η νανοτεχνολογία ως κλάδος στηρίζεται στην ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να επέμβει στο τελευταίο, στο χαμηλότερο επίπεδο ύλης, το άτομο, και εκεί να δημιουργήσει τα επιθυμητά αντικείμενα. Πρόκειται λοιπόν για την τεχνολογία που μπορεί να δημιουργεί συσκευές στο επίπεδο του μορίου, του ατόμου ή ακόμα και του νανόμετρου, που ισούται με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.

Έλεγξε τι θυμάσαι:KΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: