Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΧΑΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ-ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ




Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ:ΚΛΙΚ


“Άκουσε λοιπόν Σωκράτη μια πολύ παράξενη παράδοση που όμως είναι εντελώς αληθινή, όπως τη διηγήθηκε κάποτε ο πιο σοφός από τους επτά σοφούς, ο Σόλωνας...”
Πλάτων “Τίμαιος”

Ηταν πράγματι μια παράξενη παράδοση, μια θαυμαστή ιστορία αυτή που άκουσε ο Σόλωνας από τους Αιγύπτιους ιερείς και την κατέγραψε ο Πλάτωνας στους πασίγνωστους πια διαλόγους του “Τίμαιος” και “Κριτίας”. Μια ιστορία που παρά το ότι ο Πλάτωνας ισχυρίζεται ότι είναι εντελώς αληθινή συνεχίζει να παραμένει τυλιγμένη στη χρυσόσκονη του θρύλου και του μυστηρίου. Μια ιστορία για έναν θαυμαστό λαό της αρχαιότητας και μια εκπληκτική ήπειρο : τη θρυλική Ατλαντίδα που μεγαλούργησε για αιώνες ολόκληρους, γνώρισε την οργή του προστάτη της, Θεού Ποσειδώνα και καταποντίστηκε στα βάθη του ωκεανού…

(…) Αλλα ο Θεός των Θεών, ο Δίας που κυβερνά εύνομα, κατάλαβε ότι ενας ενάρετος λαός είχε ξεστρατήσει και θέλησε να τον τιμωρήσει για να σωφρονιστεί και να φρονιμέψει. Συγκάλεσε λοιπόν όλους τους Θεούς στα σεβάσμια ανάκτορα του, που επειδή βρίσκονται στο κέντρο του κόσμου τα βλέπουν όλα καθαρά και αφού συγκεντρώθηκαν όλοι τους είπε…”
Πλάτων “Κριτίας”


Ατλαντίδα
Ερευνητής διατυπώνει μια θεωρία για τη θέση της Ατλαντίδας, τη χαμένη πολιτεία του Πλάτωνα που
εδώ και αιώνες γοητεύει τους επιστήμονες (ιστορικούς, αρχαιολόγους κλπ). Αυτή τη φορά όμως κανείς δεν μιλά για «υπερπολιτισμούς», για ΑΤΙΑ ή για μαγικούς κρυστάλλους. Αντιθέτως, ο ερευνητής έκανε ένα «ταξίδι στο χρόνο» και μελέτησε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 20.000 χρόνια για να βρει ένα νησί που να ταιριάζει με τα λόγια του Πλάτωνα. Στο έργα του Πλάτωνα Τιμαίος και Κριτίας, αναφέρονται οι πρώτες περιγραφές της Ατλαντίδας και της καταστροφικής της μοίρας. «Οι πηγές αυτές οδήγησαν τους επιστήμονες σε πολλές εικασίες και θεωρίες» λέει ο Jacques Collina-Girard από το Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence στη Μασσαλία. «Παραδόξως κανείς δεν είχε λάβει υπόψιν την πιο πιθανή τοποθεσία». Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα βρίσκεται μπροστά στις Ηράκλειες Στήλες- αυτό που αποκαλούμε σήμερα «Το στενό του Γιβραλτάρ» και εξαφανίστηκε περίπου το 9000 π.Χ. Εκείνη την εποχή, η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη και πιθανότατα υπήρχε εκεί μια ομάδα νησιών, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ. Ο Collina-Girard έφτιαξε ένα χάρτη της περιοχής όπως έμοιαζε τότε για να κατανοήσει πώς οι άνθρωποι κατάφεραν να μετακινηθούν από την Αφρική στην Ευρώπη. Κάποιο από αυτά τα νησιά πρέπει να ταιριάζει με τις περιγραφές του Πλάτωνα. Τα νησιά καλύφθηκαν όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας με το τέλος της εποχής των παγετώνων. Το βασικό πρόβλημα αυτής της θεωρίας είναι ότι η μυθική Ατλαντίδα είχε το μέγεθος μιας ολόκληρης ηπείρου και εξαφανίστηκε 9000 χρόνια πριν γεννηθεί ο Πλάτωνας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο γαλλικό es Rendus de l´ Académie des Sciences.

To σταυρόλεξο της Ατλαντίδας(κείμενο βιβλίου):ΚΛΙΚ


Δεν υπάρχουν σχόλια: