Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

NA AΦΗΓΟΥΜΑΣΤΕ...


 Όταν αφηγούμαστε μια φανταστική ιστορία, στόχος μας είναι να την κάνουμε ν’ ακούγεται σαν αληθινή.

Ø Για να οργανώσουμε σωστά τη διήγηση ενός φανταστικού γεγονότος, πρέπει:

v Να παρουσιάσουμε με τη σειρά τα περιστατικά που θα αναφέρουμε, ώστε η διήγηση να έχει αρχή, μέση και τέλος.

v Να χρησιμοποιούμε το α’ πρόσωπο των ρημάτων (εγώ / εμείς) και των προσωπικών αντωνυμιών (μου /μας), εάν αναφερόμαστε σε πράγματα στα οποία συμμετείχαμε οι ίδιοι.

v Να προσέχουμε το χρόνο των ρημάτων. Συνήθως χρησιμοποιούμε Παρατατικό και Αόριστο, αφού διηγούμαστε κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν. (Αλλά και τον Ενεστώτα σε περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε την αφήγηση μας πιο ζωντανή)

ΠΡΟΣΟΧΗ:Στη σωστή χρήση των ρημάτων, ώστε να μην υπάρχουν χρονικές ανακολουθίες.

v Να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες λέξεις, φράσεις και προτάσεις που φανερώνουν χρόνο, δηλαδή τουςκατάλληλους χρονικούς προσδιορισμούς (π.χ. στην αρχή, έπειτα, στη συνέχεια, μετά, ύστερα από λίγο,ξαφνικά, στο τέλος, ύστερα από λίγο, αφού έγιναν αυτά κ.ά.), ώστε να δίνουμε ξεκάθαρα την εξέλιξη της ιστορίας.

v Να προσθέτουμε στην αφήγησή μας  διαλόγους και περιγραφές χώρων, προσώπων ή πραγμάτων, για να κάνουμε την αφήγησή μας πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα.

 

Ø Όταν διηγούμαστε ένα γεγονός συνήθως αναφέρουμε:

§  Πότε και πού συνέβησαν αυτά που διηγούμαστε(τόπος και χρόνος).

§  Ποια πρόσωπα παίρνουν μέρος στην εξέλιξη του γεγονότος.

§  Πώς ξεκίνησε η ιστορία, τι έγινε στην αρχή.

§  Πώς και γιατί έγινε ό,τι έγινε - ποια ήταν η αιτία του γεγονότος.

§  Τι συνέβη στη συνέχεια και ποιο είναι το τέλος της ιστορίας (κατάληξη και συνέπειες).

§  Ποιες ήταν οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας για το γεγονός αυτό - τι σκεφτήκαμε και τι νιώσαμε γι'αυτό που ζήσαμε (τα συναισθήματά μας μπορούμε να τα εκφράζουμε τόσο στον επίλογό μας όσο και κατά την διάρκεια της εξέλιξης των γεγονότων της διήγησής μας)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: