Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Γιγάντιοι παγετώνες στον Αρη


                 H φωτογραφία τραβήχτηκε από ραντάρ που διαπερνά το έδαφος με το                              

              οποίο είναι εξοπλισμένο το Mars Reconnaissance Orbiter.


Τεράστιους παγετώνες, κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη, στην ανατολική πλευρά της λεκάνης «Ελλάς» του νότιου ημισφαιρίου εντόπισε το εξερευνητικό διαστημικό σκάφος της ΝΑΣΑ, Mars Reconnaissance Orbiter. Ένας είναι τριπλάσιος σε μέγεθος από την πόλη του Λος Αντζελες.

Υπολογίζεται ότι έχουν όγκο 20.000 κυβικά χιλιόμετρα, μια ποσότητα νερού αρκετή για να σκεπάσει όλο τον πλανήτη με ένα στρώμα 20 εκατοστών.
Οι παγετώνες, που βρέθηκαν σε ενδιάμεσα πλάτη και των δύο ημισφαιρίων, είναι πιθανώς τα απομεινάρια των τεράστιων καλυμμάτων πάγου που σκέπαζαν κάποτε τον πλανήτη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
Η ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατες ενδείξεις για τεράστιες θάλασσες που κάλυπταν κάποτε μεγάλες εκτάσεις του Αρη.

Μέσα στους πάγους, ηλικίας έως και 200 εκατ. ετών, ίσως υπάρχουν και παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα, που θα αποκαλύψουν τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του Αρη στο παρελθόν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: