Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Αποκαλυπτικό το DNA


Την πραγματική ηλικία των ατόμων θα μπορούν να υπολογίζουν σύντομα, οι ερευνητές, εξετάζοντας μια σειρά από ενδείξεις στο DNA με βάση ορισμένους βιοχημικούς δείκτες. (Tι θα υπολογίζεται σύντομα;)

Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι γιατροί θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν απολύτως αντικειμενικά την ηλικία κάποιου, χωρίς να χρειάζεται να τον ρωτήσουν ή να εξετάσουν πώς νιώθει και πώς δείχνει εξωτερικά. (Τι θα πετύχουν οι γιατροί για πρώτη φορά στην ιστορία;)

Η ανακάλυψη αυτή βασίστηκε σε γονιδιακές έρευνες γήρανσης πάνω σε μικρά σκουλήκια, καθώς και σε πολύπλοκους αλγόριθμους υπολογιστών, και έγινε από αμερικανούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών γήρανσης Μπακ στην Καλιφόρνια υπό τον Σίμον Μέλοφ. (Πού βασίστηκε η ανακάλυψη;)

Η έρευνα θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να λύσει το μυστήριο γιατί ορισμένοι 70χρονοι δείχνουν και λειτουργούν σαν 50χρονοι, ενώ άλλοι γερνάνε πριν την ώρα τους. (Τι άλλο θα μπορούσε να λύσει η έρευνα;)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, προς το παρόν έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και μπορούν να προβλέψουν την ηλικία των ζώων με ακρίβεια σε ποσοστό 70%, υψηλότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. (Ποιο είναι το πρώτο βήμα;)

Οι αιτίες γήρανσης είναι πολλές και περιλαμβάνουν τη γενετική κληρονομιά, το στιλ ζωής και τη διανοητική κατάσταση. (Ποιες είναι οι αιτίες που γερνάμε;)

Ο καθορισμός της χρονολογικής ηλικίας είναι απλός: απλώς μετρά κανείς από τη στιγμή της γέννησης μέχρι τώρα. Όμως ο προσδιορισμός της λεγόμενης φυσιολογικής ή βιολογικής ηλικίας παραμένει υποκειμενικός και βασίζεται, προς το παρόν, σε κριτήρια όπως το πώς νιώθει κάποιος ή πόσο δραστήριος είναι. (Πώς υπολογίζουμε τη χρονολογική ηλικία;)

Η χρονολογική και η φυσιολογική ηλικία σπάνια ταυτίζονται σε έναν άνθρωπο.(Ταυτίζονται πάντα η χρονολoγική και η φυσιολογική ηλικία;)

  1. Τι είναι το DNA; Πρόκειται για τη χημική ουσία δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ (DNA), που βρίσκεται μέσα στα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων κάθε κυττάρου. Το DNA περιέχει ολόκληρο το γενετικό αποτύπωμα των έμβιων όντων. Ταυτόχρονα μπορεί όχι μόνο να μεταφέρει πληροφορίες, αλλά και να τις αντιγράφει, επιτρέποντας τη μεταβίβασή τους από κύτταρο σε κύτταρο. Το DNA έχει τη μορφή δύο κλώνων, σαν ελικοειδής σκάλα (η διπλή έλικα του DNA), όπου τα «σκαλοπάτια» της είναι ζεύγη βάσεων. Η αλληλουχία των ζευγών βάσεων αποτελεί τον γενετικό κώδικα. Οι βάσεις είναι τέσσερις: αδενίνη (Α), θυμίνη (Τ), κυτοσίνη (C) και γουανίνη (G). Η αδενίνη συνδυάζεται πάντα με τη θυμίνη και η κυτοσίνη με τη γουνίνη. Αυτά τα τέσσερα ζεύγη (ΑΤ, ΤΑ, CG, GC) αποτελούν τα «γράμματα» του κώδικα του DNA.(Στο βίντεο)
  2. Και τα γονίδια; Γονίδιο είναι εκείνο το τμήμα του DNA που δίνει τη «συνταγή» για την παραγωγή πρωτεϊνών. Ενα μόριο DNA μπορεί να περιέχει εντολές για χιλιάδες διαφορετικές πρωτεΐνες. Το κάθε γονίδιο συμβάλλει στη δημιουργία πάρα πολλών πρωτεϊνών. Τα γονίδια αν και αποτελούν λιγότερο από το 2% του συνολικού DNA περιέχουν κρίσιμες πληροφορίες για τη συγκρότηση των πρωτεϊνών.
  3. Τι ρόλο παίζουν οι πρωτεΐνες; Οι πρωτεΐνες είναι οι κύριες δομικές ουσίες του σώματος. Αποτελούν τα δομικά συστατικά του δέρματος, των μυών, των οστών (μαζί με ανόργανα άλατα) και πολλών άλλων ανατομικών μορίων. 
    Οι πρωτεΐνες επίσης σχηματίζουν τα ένζυμα, τους οργανικούς καταλύτες που ρυθμίζουν τις χημικές αντιδράσεις του σώματος. Αποτελούνται από μονάδες που ονομάζονται αμινοξέα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 250.000 πρωτεΐνες στον άνθρωπο.
Bίντεο
Περιγράφει τη δομή του DNA με απλό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: