Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


Υποθαλάσσια ηφαίστεια

Υποθαλάσσια ηφαίστεια στη Σαντορίνη!

Γεωλογικούς θησαυρούς κρύβει στα "σπλάχνα" της η Σαντορίνη... Το ηφαίστειο του νησιού είναι παγκοσμίως γνωστό. Αυτό που τώρα έρχεται στο φως είναι ότι ο βυθός του είναι στην κυριολεξία σπαρμένος από άλλα μικρά υποθαλάσσια ηφαίστεια.(Τι κρύβει ο βυθός της Σαντορίνης;)

Την ανακάλυψη έκαναν Έλληνες ειδικοί με τη βοήθεια υποβρύχιου ρομπότ.(Ποιοι το ανακάλυψαν;)

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από υποθαλάσσιους ηφαιστειακούς σχηματισμούς πού ονομάζονται δόμοι. Εντοπίστηκαν στα δυτικά της Σαντορίνης και σε απόσταση περίπου15 χλμ από το νησάκι Καμμένη...(Τι ονομάζονται ηφαιστειακοί δόμοι;)

Οι ηφαιστειακοί αυτοί δόμοι που βρίσκονται σε βάθος έως 160 μέτρων δημιουργήθηκαν όταν ποσότητες λάβας προερχόμενες από το εσωτερικό της γης ξεπρόβαλλαν στον πυθμένα και πάγωσαν. (Πώς δημιούργήθηκαν οι ηφαιστειακοί δόμοι;)

Σύμφωνα με τους ειδικούς στα δυτικά της Σαντορίνης, υπάρχουν διάσπαρτοι πολλοί ηφαιστειακοί δόμοι.(Τι διαπίστωσαν οι ειδικοί;)

Ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από σόναρ, έχει ύψος 15 μέτρα και διάμετρο που φτάνει τα 500 μέτρα.(Ποιος είναι ο μεγαλύτερος;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: