Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Η Ελλάδα είναι μια  ορεινή χώρα, αφού στην επικράτειά της υπάρχουν περισσότερα από 300 μεγαλύτερα ή μικρότερα βουνά που καλύπτουν το 80% του εδάφους της. Ο σημαντικότερος ελληνικός ορεινός άξονας είναι η oρoσειρά της Πίνδου, πoυ σχηματίζει τη «ραχοκοκαλιά» της ηπειρωτικής χώρας και έχει ως φυσική συνέχεια τα βουνά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Εξάλλου, τα περισσότερα νησιά αποτελούν, στην πραγματικότητα, τις βουνοκορφές της καταποντισμένης Αιγηίδος- δηλαδή της πρώτης ξηράς που δημιουργήθηκε και απλωνόταν από τη σημερινή Μικρά Ασία μέχρι τις ακτές του Ιονίου για διάστημα πολλών εκατομμυρίων χρόνων και κάλυπτε ολόκληρο το Αιγαίο, την Πελοπόννησο και φυσικά τη σημερινή Αργολίδα. Προς νότο έφθανε μέχρι και την Κρήτη-, πoυ κάποτε συνέδεε την ηπειρωτική Ελλάδα με τη Μικρά Ασία.

Αν παρατηρήσουμε το γεωμορφολογικό χάρτη της χώρας μας θα δούμε ότι τα βουνά της σχηματίζουν το γράμμα Γ ,όπου ή οριζόντια γραμμή χαράζεται  από την οροσειρά της Ροδόπης και η κατακόρυφη από την οροσειρά της Πίνδου.

Η Πίνδος είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της ελληνικής χερσονήσου, στη Δυτική Ελλάδα. Αποτελεί συνέχεια των Διναρικών Άλπεων(Κροατία) προς το Νότο. Ο Κορινθιακός Κόλπος διακόπτει την επέκτασή της νοτιότερα. Πολλοί όμως απ' τους γεωγράφους θεωρούν τα όρη της Πελοποννήσου προεκτάσεις της Πίνδου, καθώς επίσης και τα βουνά της Κρήτης.

Τo ψηλότερο βουνό της χώρας είναι o (φημισμένος από την ελληνική μυθολογία) Όλυμπος (στη Μακεδονία-Θεσσαλία), πoυ φτάνει τα 2.917 μέτρα (κορυφή Μύτικας), ενώ περίπου 40 ορεινά συγκροτήματα, σ’ όλη τη χώρα, υπερβαίνουν σε υψόμετρο τα 2.000 μέτρα.

Τα ελληνικά βουνά χαρακτηρίζονται από την ποικιλομορφία τους, τα σπάνια τοπία και τα μοναδικά δάση τους, μερικά από τα οποία είναι από τα παλαιότερα φυσικά δάση της Ευρώπης. Λόγω του απαράμιλλου φυσικού τους πλούτου (σε χλωρίδα και πανίδα) πολλά από αυτά προστατεύονται ως Εθνικοί Δρυμοί, ενώ παράλληλα, τις τελευταίες δεκαετίες, με τις υποδομές που δημιουργήθηκαν αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για όσους θέλουν να απολαύσουν δραστηριότητες χειμερινού και ορεινού τουρισμού.

Κατακόρυφος διαμελισμός: οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μορφολογία της γης δηλ.  βουνά, οροσειρές, κοιλάδες ,φαράγγια κ.λπ. μιας περιοχής.

οροσειρά :  βουνά που το ένα είναι συνέχεια του άλλου, έτσι ώστε να σχηματίζουν ενιαίο σύνολο.

φαράγγι  : βαθύ ρήγμα μεταξύ βουνών, απόκρημνη χαράδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: