Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ


Ετερόφωτα - Αυτόφωτα σώματα
Η φλόγα ενός κεριού, τα σπίρτα,το πυρακτωμένο σύρμα ενός λαμπτήρα θεωρούνται ως τεχνητές φωτεινές πηγές.
Ο ήλιος, η αστραπή, η λάβα ενός ηφαιστείου, οι φλόγες της φωτιάς, τα αστέρια τη νύχτα, θεωρούνται ως φυσικές πηγές του φωτός.
Οι φυσικές πηγές λέγονται και αυτόφωτα σώματα.
Τα σώματα που δεν έχουν δικό τους φως λέγονται ετερόφωτα.
Τα ετερόφωτα σώματα γίνονται αντιληπτά από το φως των αυτόφωτων σωμάτων που πέφτει πάνω τους και το οποίο στη συνέχεια το διαχέουν δηλ. το σκορπίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Σελήνη διαχέει σε μας ένα μέρος από το φως που δέχεται από τον Ήλιο, είναι δηλ. ένα ετερόφωτο σώμα.
Το φως που προέρχεται από ένα αυτόφωτο ή ετερόφωτο σώμα διαδίδεται ευθύγραμμα στο χώρο.


ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:ΚΛΙΚ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το φως διαδίδεται ε υ θ ύ γ ρ α μ μ α.Tην ευθύγραμμη διάδοση του φωτός μπορούμε να την καταλάβουμε και από τις ακτίνες του ήλιου που συχνά δημιουργούνται από ανοίγματα στα σύννεφα,από τα φυλλώματα των δέντρων ή τις γρίλιες των παντζουριών.


Για να αντιληφθούμε την πορεία του φωτός,σχεδιάζουμε με το χάρακα ευθείες γραμμές προς κάθε κατεύθυνση ξεκινώντας από την πηγή. Τις γραμμές αυτές τις ονομάζουμε ακτίνες φωτός και πολλές μαζί δέσμη φωτός.Δείτε και τις παρακάτω εικόνες:
Τι παρατηρείτε; Πώς είναι τοποθετημένα τα τρία χαρτόνια και η φλόγα του κεριού;Είναι ορατή η φλόγα;
Τι συμβαίνει στη δεύτερη εικόνα, όταν μετατοπίζουμε το χαρτόνι C;
Δεν υπάρχουν σχόλια: