Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΡΥΘΜΟΣ


Να ξέρω:Ο βυζαντινός ρυθμός έχει σχήμα σταυρού, είναι ευρύχωρος, φωτεινός, με μεγάλο τρούλο στο μέσο της στέγης.

Άγιοι Θεόδωροι

Πλατεία Κλαυθμώνος. Ο ναός κτίστηκε τον 11ο αιώνα στην θέση μιας από τις 12 εκκλησίες που ανήγειρε η αυτοκράτειρα Ευδοκία (+460). Το 1840 επισκευάστηκε με συνδρομή των βασιλέων Όθωνος και Αμαλίας. Στα έργα συντήρησης του ναού το 1967 βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο του ναού δεκαέξι τάφοι και τμήμα μωσαϊκού ρωμαϊκής εποχής.

Ύστερα από μια περίοδο τριών περίπου αιώνων μεταβατικής ναοδομίας(η τέχνη της κατασκευής ναών)συνδυασμού θολωτής τρίκλιτης(κλίτη,συμμετρικά μακρόστενα τμήματα στα οποία χωρίζεται κατά μήκος με κιονοστοιχίες μια βασιλική) βασιλικής με τη σταυρωτή τρουλαία βασιλική (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ναός της Σκριπούς Βοιωτίας), εμφανίζεται στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα σε ολόκληρο τον βυζαντινό κόσμο, ο εγγεγραμμένος( σχήμα μέσα σε άλλο) σταυροειδής ναός με τρούλο.

Παναγία των Χαλκέων, Θεσσαλονίκη


Ο περίφημος αυτός τύπος είναι τόσο τέλειος ρυθμός ώστε “δεν μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο αφού άπαξ και δια παντός τελειοποιήθηκε” (Γ. Αντουράκη Χριστιανική Αρχαιολογία, τομ. Α΄ Αθήνα 1984, σελ.107). Από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει ο ίδιος. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 880μ.Χ. στο περίφημο αυτοκρατορικό κτίσμα της “Νέας Εκκλησίας του Παλατίου” και εγκαινιάστηκε από τον Μ. Φώτιο στα χρόνια του Βασιλείου Α΄ (867-886). Ονομάστηκε Νέα Εκκλησία, διότι παρουσίαζε ένα καινούριο αρχιτεκτονικό τύπο.

Ο εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο είναι ο αντιπροσωπευτικός βυζαντινός ρυθμός. Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του θαυμαστού ρυθμού είναι ο σχηματισμός σταυρού εσωτερικά και εξωτερικά στο σχεδόν τετράγωνο πια κτίσμα, με τον έναν ή τους πέντε τρούλους. Η δημιουργία κογχών στη βόρεια και νότια πλευρά όχι μόνο αυξάνουν τον εσωτερικό χώρο,αλλά χαρίζουν παράλληλα ομορφιά και χάρη. Υπάρχουν πάμπλλα δείγματα αυτού του θαυμασίου ρυθμού, όπως η Γοργοεπίκοος (άγιος Ελευθέριος), άγιοι Θεόδωροι, Καπνικαρέα, Καισαριανή στην Αθήνα, Παναγία των Χαλκαίων στη Θεσσαλονίκη, οι εκκλησίες του Μυστρά, κ.α.

Η εκκλησία Καπνικαρέα στην Αθήνα αποτελεί παράδειγμα βυζαντινού ρυθμού


Δίπλα στη Μητρόπολη είναι ο μικρός Αγ. Ελευθέριος. Παλιότερα λεγόταν Παναγιά η Γοργοεπήκοος:ΚΛΙΚ




Λύσε το σταυρόλεξο :ΚΛΙΚ

Άσκηση:KΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: