Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΡΩΣΙΑ: Υποβρύχιο άγγιξε το βυθό της Βαϊκάλης στα 1.680 μέτρα!



Όπως ανακοίνωσε η ρωσική ερευνητική ομάδα, το υποβρύχιο άγγιξε το βυθό στις 15 και 15’ (τοπική ώρα), αποκαλύπτοντας ότι το βάθος της λίμνης είναι μεγαλύτερο από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν στα 1.637 μέτρα.
Είχε προηγηθεί ένα πρώτο μικρό ρωσικό υποβρύχιο και λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε το δεύτερο.
Τα υποβρύχια Mir-1 και Mir-2, με τριμελές πλήρωμα το καθένα, βυθίστηκαν στα σκοτεινά νερά της βαθύτερης λίμνης του πλανήτη, εκκινώντας από εξέδρα στην ανατολική της πλευρά ανοικτά των ακτών της Ρωσικής Δημοκρατίας της Μπουριάτια.
"Θέλουμε να ερευνήσουμε, να παρατηρήσουμε τη Βαϊκάλη για να συμβάλουμε στη διατήρησή της", δήλωσε ο Αρτούρ Τσιλιγκάροφ, επικεφαλής της επιχείρησης που αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.


Δεκάδες καταδύσεις έχουν προγραμματισθεί για τα υποβρύχια Mir-1 και Mir-2 για τους επόμενους μήνες στη λίμνη, που περιέχει το 20% των αποθεμάτων γλυκού νερού του πλανήτη.
Οι επιστήμονες θα ερευνήσουν εάν περιέχει άγνωστα ζωικά είδη, ή κοιτάσματα αερίων, κυρίως μεθανίου και πετρελαίου, στη λίμνη αυτή που βρίσκεται στη Σιβηρία, στη ρωσική Άπω Ανατολή, βορείως της Μογγολίας.

Οι ωκεανολόγοι, που μετέχουν στην αποστολή, δήλωσαν ότι ήθελαν να συλλέξουν δείγματα από διάφορα βάθη της λίμνης και να καταγράψουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο οικοσύστημα της Βαϊκάλης. Η λίμνη Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη του κόσμου, αλλά όχι η μεγαλύτερη σε έκταση, διάκριση που ανήκει στην Κασπία Θάλασσα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η αυξημένη βιομηχανική ρύπανση απειλεί άμεσα την επιβίωση των μοναδικών ζωικών ειδών της λίμνης, που αριθμούν πάνω από 800 είδη.

Τα βαθυσκάφη Μιρ-1 και Μιρ-2, που έχουν το κάθε ένα μήκος 7,8 μέτρων χρησιμοποιήθηκαν για την κινηματογράφηση του ναυαγίου του Τιτανικού.

Η αποστολή εξερεύνησης της μεγαλύτερης λίμνης στον κόσμο ανεστάλη στις 30 Ιουλίου του 2008 μετά από τη σύγκρουση ενός από τα δύο υποβρύχια με πλωτή πλατφόρμα.

Η Βαϊκάλη προστατεύεται από το 1996 από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως “μνημείο της φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας”, και μέχρι σήμερα η έρευνα και εκμετάλλευσή της δεν είχε προχωρήσει πέρα από τα λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνειά της.