Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΖΩΝΕΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ(1)




Μετάφραση υπομνήματος:
tundra-ice=τούνδρα-πάγος
Στις αρκτικές περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές σε όλη τη διάρκεια του έτους, ελάχιστα φυτά μπορούν να επιβιώσουν. Η διάπλαση της περιοχής ονομάζεται τούνδρα και τα κυρίαρχα είδη είναι βρύα, λειχήνες και μικροί θάμνοι που εμφανίζονται μόνο το καλοκαίρι, καθώς είναι η μόνη ευνοϊκή περίοδος του έτους. Τούνδρα συναντάται στο βορειότερο τμήμα της Αμερικής, της Ευρώπης και στη Σιβηρία.
coniferous forest=κωνοφόρα δάση(τάιγκα)
Τα φυτικά είδη που κυριαρχούν είναι το πεύκο, το έλατο, η ερυθρελάτη και η σημύδα. Για την επιτυχή ανάπτυξη των κωνοφόρων η μέση θερμοκρασία πρέπει να υπερβαίνει τους 10οC ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, και τα δάση αυτά αποτελούν την κύρια πηγή ξυλείας για τον άνθρωπο(μεγάλο δέντρο των βόρειων και εύκρατων περιοχών)
brodleaf forest=εύκρατα δάση φυλλοβόλων
Τα κυρίαρχα φυτικά είδη είναι η βελανιδιά και η οξιά. Στη διάρκεια του φθινοπώρου τα είδη αυτά ρίχνουν τα φύλλα τους. Τα ώριμα φυλλοβόλα δάση της εύκρατης ζώνης συνήθως έχουν απλή δομή και λίγα είδη δέντρων. Επιτρέπουν τη διείσδυση του ηλιακού φωτός μέχρι το έδαφος με αποτέλεσμα την ύπαρξη αρκετών ειδών (χαμηλότερα δέντρα, θάμνοι, πόες).


mediterranean scrub=μεσογειακή βλάστηση



Σε περιοχές όπου επικρατεί μεσογειακού τύπου κλίμα, δηλαδή μακρά άνυδρα καλοκαίρια και ήπιοι χειμώνες, παρουσιάζονται τα μεσογειακά οικοσυστήματα.  Τέτοιες περιοχές είναι η μεσογειακή λεκάνη, η νότια Καλιφόρνια, η νοτιοδυτική Χιλή, η νότια Αφρική και η νοτιοδυτική Αυστραλία.

Τα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα αποτελούνται από δύο κύριες φυτικές ομάδες: α) τους ψηλούς αείφυλλους και σκληρόφυλλους θάμνους που στη χώρα μας ονομάζονται "μακί"( πουρνάρι , η κουμαριά , ο σχίνος,   η χαρουπιά, τα ρείκια, η μυρτιά , η αγριελιά , κι ακόμη μαζί τους απαντώνται αείφυλλα ή φυλλοβόλα είδη όπως η δάφνη , το αγριοκυπάρρισσο , η αγριοκουμαριά , η κουτσουπιά ,  η ασπαλαθιά , το σπαράγγι.
Στις πιο υγρές περιοχές των ορίων εξάπλωσης των μακί και στις όχθες χειμάρρων ή ρευμάτων, απαντώνται δείχνοντας το δρόμο του νερού η πικροδάφνη  και η λυγαριά  και καταλαμβάνουν το υγρό άκρο της κλιματικής διαβάθμισης αυτών των περιοχών και β) τους ανοιχτούς χαμηλούς θαμνώνες που καταλαμβάνουν το ξηρό άκρο της κλιματικής διαβάθμισης και στη χώρα μας ονομάζονται φρύγανα. Ακόμη στο μεσογειακό περιβάλλον εμφανίζονται και άλλα συστήματα όπως τα μεσογειακά πευκοδάση. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, γιατί καταλαμβάνουν το 40% της έκτασής της

grassland=λιβάδια(στέπες)
Μεγάλη πεδινή έκταση με πολύ ξηρό κλίμα και λίγη ποώδη ή θαμνώδη βλάστηση.Υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ηπείρους αλλά περισσότερο στην Ευρωπαϊκή και Ασιατική Ρωσία. Η στέπα χαρακτηρίζεται από ξερό έδαφος και ποώδη βλάστηση εξαιτίας των πολύ ψυχρών κλιματικών συνθηκών του χειμώνα και των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών του καλοκαιριού. Έτσι η βλάστηση στη στέπα περιλαμβάνει κυρίως αγρωστώδη είδη και αγριολούλουδα.
savana=σαβάνα
Στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, μεγάλη έκταση με πυκνή χαμηλή βλάστηση και διάσπαρτα δέντρα.Εκτεταμένες σαβάνες υπάρχουν στην Αφρική (κυρίως στην Ανατολική) και στη Ν. Αμερική.
desert=έρημος,σαβάνα
Έρημος:μεγάλη έκταση γης, άνυδρη, χωρίς αξιόλογη βλάστηση και ακατοίκητη.
semidesert=ημιέρημος,στέπα


dry tropical scrub=ξηρή τροπική βλάστηση


subtropical forest=υποτροπικά δάση
Σε πλήρη αντίθεση με τα εντυπωσιακά «βροχερά δάση» των υγρών τροπικών περιοχών βρίσκονται τα δάση που αυξάνουν σε ξηρές τροπικές περιοχές.Εμφανίζονται μικρού ύψους χαλαρά δάση από ανθεκτικά στην ξηρασία είδη, εφόσον οι υδατικές συνθήκες επιτρέπουν την ανάπτυξη δέντρων.
monsoon=μουσώνας
Oνομασία περιοδικών τροπικών ανέμων που φυσούν το χειμώνα από τη στεριά προς τη θάλασσα και το καλοκαίρι από τη θάλασσα προς τη στεριά(φορτωμένοι με υδρατμούς,άρα φέρνουν βροχές.
Στις χώρες των μουσώνων επικρατεί πλούσια βλάστηση και μεγάλη γονιμότητα. Κυριαρχούν εκεί τα παρθένα δάση, οι ζούγκλες με την οργιώδη βλάστηση και τα πυκνά πανύψηλα δέντρα και φυτά κάθε λογής.
tropical rain forest=τροπικά βροχερά δάση
Κοντά στον Ισημερινό και σε χαμηλά υψόμετρα κυριαρχούν τα υγρά τροπικά δάση. Απαρτίζονται από πλατύφυλλα αειθαλή δέντρα, επίφυτα (φυτά που προσκολλούνται στα δέντρα), θάμνους και πόες.