Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΖΩΝΕΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ






Βλάστηση - Παράγοντες διαμόρφωσης της βλάστησης











Ποιο από τα τοπία των εικόνων μοιάζει με τον τόπο όπου κατοικείς;
Ερωτήσεις σχετικές με την απάντηση της παραπάνω ερωτήσης:


  • σε ποια κλιματική ζώνη βρίσκεται η Ελλάδα;
  • ποιο είναι το κλίμα της χώρας μας;
  • σε ποια ομάδα χωρών ανήκουμε με βάση τη γεωγραφική θέση μας και το θαλάσσιο περιβάλλον
βλάστηση  1. η δημιουργία βλαστού, το φύτρωμα βλαστών και η αντίστοιχη περίοδος: H παγωνιά βρήκε τα φυτά πάνω στη βλάστησή τους. 2. το σύνολο των φυτών ενός τόπου: Πυκνή / αραιή / άφθονη / οργιώδης / άγρια / παρθένα ~. Tροπική / αλπική ~. Ούτε ίχνος βλάστησης! 3. (βοτ.) η σειρά των φαινομένων και η διαδικασία κατά την οποία ένα σπέρμα αναπτύσσεται και παράγει νέο φυτό.


Γεωγραφικό γλωσσάριο:
Βλάστηση: ο τρόπος ανάπτυξης των φυτών μιας περιοχής(πώς καλύπτεται από τα φυτά μια περιοχή)


Στην επιφάνεια της Γης συναντάμε περιοχές με διαφορετική βλάστηση (πλούσια ή φτωχή) και διαφορετικά είδη φυτών που μπορούν να αναπτυχθούν.




Η βλάστηση εξαρτάται κυρίως από το γεωγραφικό πλάτος(1) μιας περιοχής, που καθορίζει και τη θερμοκρασία της, από το υψόμετρο(2) της περιοχής, αλλά και από τις τοπικές συνθήκες(3) που επικρατούν, όπως είναι για παράδειγμα, ο άνεμος, η υγρασία, η βροχή κ.λπ.


Γεωγραφικό γλωσσάριο:


χλωρίδα: το σύνολο των αυτοφυών φυτών ενός τόπου ή μιας χώρας

πανίδα : το σύνολο των ζώων μιας περιοχής, ενός τόπου

Τα είδη της χλωρίδας και η βλάστηση μιας περιοχής διαμορφώνουν και την πανίδα της, δηλαδή τα ζώα που ζουν σε αυτήν σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.


Γιατί η πανίδα κάθε περιοχής εξαρτάται άμεσα από τα είδη της χλωρίδας που ευδοκιμούν σε αυτή;
Εικονογραφημένη βοήθεια :





Η κατανομή των φυτικών ειδών και της βλάστησής τους στην επιφάνεια της Γης διαμορφώνεται σε ζώνες βλάστησης, όπως διαμορφώνονται περίπου και οι κλιματικές ζώνες.
Γεωγραφικό γλωσσάριο:
Φυτική διάπλαση: είδος βλάστησης χαρακτηριστικό μιας περιοχής






Πολική ζώνη




Στη ζώνη αυτή συναντάμε τη φυτική διάπλαση της τούνδρας — μόνο το καλοκαίρι — η οποία αποτελείται από βρύα, λειχήνες, μικρούς θάμνους και νανώδη δέντρα. Στη βλάστηση αυτή μπορούν να ζήσουν τάρανδοι, λύκοι, η πολική αλεπού, η αρκούδα, ο λαγός, αποδημητικά πουλιά κ.ά.

Εύκρατη ζώνη


Στην 


Eύκρατη ζώνη αναπτύσσονται οι εξής φυτικές διαπλάσεις: δάση από κωνοφόρα δέντρα (πεύκα, έλατα) που αποτελούν την τάιγκα. Την τάιγκα συναντάμε αμέσως μετά την τούνδρα, καθώς και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Επίσης αναπτύσσονται δάση από φυλλοβόλα δέντρα (οξιές, βελανιδιές), η μεσογειακή βλάστηση (ελιές, αμπέλια) και λιβάδια με ξηρό κλίμα που ονομάζονται στέπες( μεγάλη πεδινή έκταση με πολύ ξηρό κλίμα και λίγη ποώδη ή θαμνώδη βλάστηση: Οι στέπες της Ρωσίας / της κεντρικής Aσίας). Στη ζώνη αυτή συναντάμε μεγάλη ποικιλία ζωικών οργανισμών. Είναι τα κατοικίδια ζώα και αυτά που ζουν ελεύθερα στη φύση.



Εικόνα:Στέπα


Τροπική ζώνη





Xάρτης περιοχών με βλάστηση σαβάνας



Σε αυτή τη ζώνη αναπτύσσονται τα τροπικά βροχερά δάση, στα οποία συναντώνται πίθηκοι, φίδια και τροπικά πουλιά. Επίσης αναπτύσσεται η σαβάνα, που αποτελείται από φοίνικες, κάκτους και φυλλοβόλα δέντρα με μικρά φύλλα και αγκάθια. Εδώ ζουν ελέφαντες, ζέβρες, τίγρεις, λιοντάρια κ.λπ. Ακόμη αναπτύσσεται η στέπα (όπως και στην εύκρατη ζώνη), η οποία αποτελείται από μικρούς θάμνους και μικρά δέντρα. Στις στέπες ζουν χορτοφάγα ζώα (άλογο, καμήλα), τρωκτικά (χάμστερ, κουνέλια), σαύρες και φίδια.

Χάρτης τροπικών βροχερών δασών


0 άνθρωπος καλλιεργεί πολλά φυτά, για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, χρησιμοποιώντας λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Συζητήστε τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα αυτής της χρήσης.


Σκέψου:
  • πού προκαλείται ρύπανση;
  • υπάρχουν συνέπειες για την πανίδα;
  • υπάρχει αύξηση παραγωγής;γιατί; αν ναι τι επιτυγχάνεται;
  • υπάρχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την αλόγιστη(χωρίς λογική και μέτρο) χρήση(συχνό φαινόμενο)φυτοφαρμάκων;
  • "Αυτό το μικρό κόσμημα που κυκλοφορεί μέσα στο σύμπαν και λέγεται Γη φαίνεται τόσο ασήμαντο όταν το βλέπει κανείς απο το διάστημα.Και αυτό το λεπτό, το εξαιρετικό λεπτό στρώμα που την περιβάλλει είναι όλος κι όλος ο αέρας που διαθέτουμε.Τίποτα παραπάνω δεν υπάρχει.......".
    Αυτά είπε ο κοσμοναύτης Frank Borman όταν πρωτοείδε την Γη μέσα από το διαστημόπλοιο Απόλλων 8.Πράγματι μια τέτοια απλή αλήθεια χαρακτηρίζει τον πλανήτη μας.Ας σκεφτούμε πόσο αναγκαίο είναι σήμερα να διατυπώσουμε μερικές το ίδιο απλές απόψεις που αν τις κατανοήσουμε θα πρέπει ασφαλώς να οδηγηθούμε στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.
    Η αλλοίωση αυτού του περιβάλλοντος φαίνεται να ειναι φαινόμενο που συνοδεύει τον πολιτισμό.Βέβαια ο πολιτισμός είναι συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης και ένας απο τους βασικούς τομείς που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη είναι αναμφισβήτητα και η γεωργία...
  • ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ:ΚΛΙΚ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ





Γεωγραφικό γλωσσάριο
Βλάστηση: ο τρόπος ανάπτυξης των φυτών μιας περιοχής
Βρύα: πολύ μικρά φυτά (μερικά τα παρατηρούμε μόνο με μεγεθυντικό φακό), που σχηματίζουν τάπητες και καλύπτουν βράχια, δέντρα, κεραμίδια κ.λπ.

Λειχήνες: φυτικοί οργανισμοί που ζουν σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αλλά κυριαρχούν σε περιοχές, όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν άλλα φυτά, όπως στις πολικές περιοχές και στα πολύ μεγάλα υψόμετρα
Πανίδα: το σύνολο των ζώων που ζουν σε μια περιοχή μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή
Φυτική διάπλαση: είδος βλάστησης χαρακτηριστικό μιας περιοχής
Χλωρίδα: το σύνολο των αυτοφυών φυτών που υπάρχουν σε μια περιοχή


Διάβασε κι αυτό
Ελληνική χλωρίδα και πανίδα
Τα περισσότερα ελληνικά δάση χαρακτηρίζονται ως μεσογειακά.
Πρόκειται για οικοσυστήματα προσαρμοσμένα σε ξηρά, ζεστά καλοκαίρια και σε ψυχρούς χειμώνες.
Πολλά είναι τα σπάνια και ενδημικά(που αναπτύσσεται σε μια ορισμένη περιοχή, που έχει περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση) είδη δέντρων που απαντώνται εδώ, όπως είναι το κεφαλλονίτικο έλατο, το ρόμπολο και η αμπελιτσιά, καθώς και δέντρα που εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά έχουν στη χώρα μας τα νότια σύνορά τους, όπως είναι η δασική πεύκη, η ερυθρελάτη και η οξιά. 
Εκτός από τα πολυάριθμα είδη πουλιών, ερπετών και εντόμων, αξιόλογη είναι και η ποικιλία των θηλαστικών που ζουν στα ελληνικά δάση, με πιο γνωστά την καφέ αρκούδα, τον αγριόγατο, το τσακάλι, το λύκο και τον ασβό.