Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

TA ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ








Η ποσότητα νερού που υπάρχει στους ποταμούς και στις λίμνες αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό μέρος (0,02%) της συνολικής ποσότητας νερού του πλανήτη μας. Η ποσότητα αυτή καλύπτει μόνο το 2% της επιφάνειας της Γης. Ωστόσο το γλυκό νερό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αποτελεί πηγή ζωής για όλους τους οργανισμούς.


Η εικόνα 14.1 παρουσιάζει τον Αμαζόνιο, το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της Γης μετά τον Νείλο (εικόνα 14.2). Γύρω από τις όχθες του Αμαζονίου βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος της Γης. Εδώ παράγεται με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης το 35% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, γι' αυτό η περιοχή θεωρείται ο «πνεύμονας» του πλανήτη.

Οι δύο κλώνοι του Νείλου:
Λευκός Νείλος που πηγάζει-κυρίως- από τη λίμνη Βικτόρια(Ανακάλυψαν τη μυστική πηγή του Νείλου;ΚΛΙΚ)

Μπλε Νείλος που πηγάζει από τη λίμνη Τάνα στην Αιθιοπία







Βρείτε στον παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη πού βρίσκονται οι ποταμοί Αμαζόνιος(Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό) και Νείλος.
(Ο Ποταμός Νείλος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στη γη (6,695 χιλιόμετρα) και αποτελείται από δύο μικρότερους ποταμούς: το Λευκό Νείλο και το Γαλάζιο Νείλο. Η κύρια πηγή του Λευκού Νείλου είναι η Λίμνη Βικτωρία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Τανζανία, την Ουγκάντα και την Κένυα, ενώ ο Γαλάζιος Νείλος ρέει από τη Λίμνη Τάνα στην Αιθιοπία.)
Σύρε το ποντίκι στο σημείο που βρίσκεται ο Αμαζόνιος και κάνε κλικ:ΚΛΙΚ


Εκτός από τον Αμαζόνιο και τον Νείλο υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι και σημαντικοί για τον άνθρωπο ποταμοί.




Γεωφυσικός χάρτης(βρες τα ποτάμια που αναφέρονται στον πίνακα):ΚΛΙΚ




Οι λίμνες της Γης καλύπτουν λιγότερο από το 2% της επιφάνειας της. Οι περισσότερες περιέχουν γλυκό νερό. Μερικές είναι αλμυρές, όπως η Κασπία και η Νεκρή Θάλασσα, της οποίας μάλιστα το νερό είναι 7,7 φορές πιο αλμυρό από το θαλασσινό.Η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται στη Ρωσία, είναι η Βαθύτερη λίμνη του κόσμου και περιέχει το 1/5 του νερού της επιφάνειας της Γης. Η λίμνη αυτή κινδυνεύει να «πεθάνει», γιατί το νερό της μολύνεται από τα βιομηχανικά απόβλητα των εργοστασίων που βρίσκονται στις όχθες της. Τα εργοστάσια χρησιμοποιούν το νερό και, όταν το επιστρέφουν στη λίμνη, αυτό είναι γεμάτο με επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Επομένως, κινδυνεύουν η χλωρίδα και η πανίδα της λίμνης.
Οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:



Γεωφυσικός χάρτης(βρες τις λίμνες που αναφέρονται στον πίνακα):ΚΛΙΚ

Γεωγραφικό γλωσσάριο

Λίμνη: κοιλότητα στην επιφάνεια της Γης που περιέχει συνήθως γλυκό νερό

Ποτάμι: ρεύμα γλυκού νερού στην επιφάνεια της Γης που κινείται από τα υψηλότερα προς τα χαμηλότερα μέρη της



ΓΕΩΦΥΣΙΚΟΙ XAΡΤΕΣ:


Βόρειος Αμερική:ΚΛΙΚ


Αφρική:ΚΛΙΚ


Ασία:ΚΛΙΚ


Ευρώπη:ΚΛΙΚ


Ωκεανία:ΚΛΙΚ