Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ-ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ(1)






Με τις κατακτήσεις των Οθωμανών τα παλαιά σύνορα των βαλκανικών κρατών καταργήθηκαν. Οι συμφορές και τα κοινά βάσανα της σκλαβιάς ένωσαν τους Έλληνες και τους άλλους λαούς της Βαλκανικής χερσονήσου. Ο κοινός τρόπος ζωής των σκλαβωμένων δημιούργησε κάποιες κοινές παραδόσεις, πόθους και ελπίδες. Αυτά γίνονται ιδιαίτερα φανερά στις ομοιότητες που παρουσιάζουν τα δημοτικά τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα, η κατοικία και η ενδυμασία των βαλκανικών λαών.

Βουλγαρία

Ρουμανία

Παραδοσιακή ελληνική στολή Μακεδονίας
Κλέφτες και αρματολούς είχαν και οι Βούλγαροι, τους χαϊντούτους, οι Σέρβοι τους χαϊντούκους και οι Ρουμάνοι τους πανδούρους. Για όλους αυτούς, όπως και για τους δικούς μας κλεφταρματολούς, μιλούν τα ηρωικά τραγούδια, που εξυμvoύν τις πράξεις τους και φανερώνουν τον κοινό πόθο για λευτεριά.

Ρουμάνος πανδούρος


Σέρβος χαϊντούκος


Κλέφτης
Οι εμπορικές σχέσεις, που αναπτύχθηκαν από τη δραστηριότητα των Ελλήνων εμπόρων, έφεραν τους βαλκανικούς λαούς τον έναν πιο κοντά στον άλλο.
Απ' την άλλη όμως, η υποταγή στον τουρκικό ζυγό απομόνωσε τους βαλκανικούς λαούς από την Ευρώπη, που, ελεύθερη, προχωρούσε στο δρόμο της προόδου. Τα ελληνικά σχολεία, στα οποία φοιτούσαν και μαθητές από τις άλλες βαλκανικές χώρες, δεν μπορούσαν από μόνα τους να καλύψουν το κενό της προόδου.
Την κοινή επιθυμία όλων των βαλκανικών λαών για λευτεριά εξέφρασε ο Ρήγας Φεραίος. Ο Ρήγας γεννήθηκε στο Βελεστίνο (Φερές) της Θεσσαλίας (1757) και γι' αυτό ονομαζόταν Βελεστινλής ή Φεραίος.



Η αγάπη του για τα γράμματα γρήγορα έφερε το Ρήγα στην Κωνσταντινούπολη και από κει στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Έμαθε πολλές γλώσσες και γνωρίστηκε με πνευματικούς ανθρώπους της εποχής του. Ιδιαίτερα τον συγκίνησαν οι ,ιδέες της Γαλλικής επανάστασης. Παρακολουθούσε με ζωηρό ενδιαφέρον τα κατορθώματα του Ναπολέοντα και φαίνεται πως ήλπιζε στη βοήθεια του.
Ο Ρήγας έθεσε ως σκοπό της ζωής του την απελευθέρωση της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών. Ο σκοπός του αυτός απαιτούσε κατάλληλη προετοιμασία. Γι' αυτό μετέφρασε στην ελληνική γλώσσα βιβλία, που θα βοηθούσαν το λαό να μορφωθεί και εξέδωσε έργα με επαναστατικό περιεχόμενο.

 Η σημαία του Ρήγα. Ήταν τρίχρωµη (κόκκινη, λευκή, µαύρη) και περιείχε στο µέσο τρεις σταυρούς, καθώς και το ρόπαλο του Ηρακλή. Η επιλογή του συγκεκριµένου συµβόλου εξηγείται από τον ίδιο το Ρήγα, στο Πολίτευµά του: « σηµαία όπου βάνεται, εις τα µπαϊράκια και παντιέραις είναι τρίχροα, από µαύρον, άσπρον και κόκκινον. Το κόκκινον επάνω, το άσπρον εις την µέσην και το µαύρον κάτω. Το κόκκινον σηµαίνει την αυ­τοκρατορικήν πορφύραν και αυτεξουσιότητα του Ελληνικού λαού. Το άσπρον σηµαίνει την αθωότητα της δικαίας ηµών αφορµής κατά της τυραννίας. Το µαύρον σηµαίνει τον υπέρ πατρίδος και ελευθερίας ηµών θάνατον».
Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί
για την ελευθερία να ζώσομεν σπαθί,
λέει χαρακτηριστικά, στον περίφημο «Θούριό» του.

Για να πετύχει την μετάδοση του επαναστατικού μηνύματός του στους σκλαβωμένους και να τους εμψυχώσει στην απόφασή για επανάσταση, ο Ρήγας χρησιμοποίησε και τη μουσική. Συγκεκριμένα συνέθεσε τον παιάνα( πολεμικός ύμνος, πολεμικό τραγούδι ) με τίτλο "Θούριος", που αρχίζει με τον στίχο "Ως πότε παλικάρια". 





Mονόφυλλο με εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των τεσσάρων στρατηγών του,στο οποίο περιγράφεται η ζωή και η δράση του Μ. Αλεξάνδρου.
Μπορείς να καταλάβεις που παραπέμπει;
Μήπως στο "νέο Αλέξανδρο" εκείνης της εποχής;Σχόλια

Για το σκοπό αυτόν προσπάθησε να μυήσει πολλούς. Άφησε τη Βιέννη, που ήταν το κέντρο της επαναστατικής του δραστηριότητας, και πήγε στην Τεργέστη. Εκεί όμως τον περίμενε η αυστριακή αστυνομία και τον έπιασε, γιατί ανακαλύφθηκαν κάτι κιβώτια με επαναστατικές προκηρύξεις που προορίζονταν για την Ελλάδα. Οι Αυστριακοί τον παρέδωσαν στους Τούρκους κι αυτοί τον μετέφεραν στο Βελιγράδι, όπου και τον σκότωσαν (1798) μαζί με άλλους εφτά συντρόφους του.

Ο Πύργος Νεμπόισα, στις όχθες του ποταμού Σάββα, έξω από το Βελιγράδι.Εκεί, σε αυτόν τον πύργο στραγγαλίστηκε το 1798 ο Ρήγας Φεραίος και επτά σύντροφοί του από τους Οθωμανούς.ΚΛΙΚ


Αποτελείται από δώδεκα φύλλα, τα οποία αν ενωθούν κατάλληλα, σχηματίζουν ένα μεγάλο χάρτη της Ελλάδος και του Βαλκανικού χώρου, διαστάσεων περίπου δύο επί δύο μέτρων.






Ο Ρήγας γράφει τη φυσική του σε "απλούν ύφος" για να είναι κατανοητή από το λαό και να καταπολεμήσει έτσι τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Δίνει ένα δίδαγμα για το πως πρέπει να αποφεύγουμε τη μεμψιμοιρία(γκρίνια) και να δουλεύουμε για τη μόρφωση του λαού.

Τα επαναστατικά μηνύματα του Ρήγα δεν έπεσαν στο κενό. Γρήγορα ξέσπασαν επαναστατικά κινήματα που οδήγησαν τους Έλληνες και τους άλλους βαλκανικούς λαούς στην εθνική τους αποκατάσταση.




- Τι οραματιζόταν ο Ρήγας Φεραίος για τους λαούς της Βαλκανικής;