Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΤΥΠΟΙ ΔΟΝΤΙΩΝ


Picture
Στο στόμα ενός ενήλικου ατόμου υπάρχουν συνολικά 32 δόντια τα οποία αντιπροσωπεύουν τέσσερα είδη δοντιών
Picture
Picture
Picture
ΤΟΜΕΙΣ
Οι 8 τομείς ή κοπτήρες είναι τα εμπρός κεντρικά δόντια με επίπεδες πλευρικές επιφάνειες, με ευθείες και κοφτερές κορυφές και με μία ρίζα. Οι τομείς χρησιμεύουν για να δαγκώνουν και για την αρχική κατάτμηση της τροφής.
ΚΥΝΟΔΟΝΤΕΣ
Οι 4 κυνόδοντες είναι πολύ δυνατά δόντια με μία ρίζα και μυτερά τριγωνικά άκρα για να τεμαχίζουν τις τροφές.
Picture
PicturePicture
Picture
ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΙ
Οι 8 προγόμφιοι βρίσκονται προς τα πίσω μετά τους κυνόδοντες με μεγάλη επάνω επιφάνεια και 1-2 ρίζες. Χρησιμεύουν για την σύνθλιψη και περαιτέρω τεμαχισμό της τροφής.
Picture
ΓΟΜΦΙΟΙ
Οι 12 γομφίοι είναι τα πίσω δόντια με μεγάλη επάνω επιφάνεια και 2-4 ρίζες και είναι υπεύθυνοι για την τελική άλεση της τροφής και τη μετατροπή της με τη βοήθεια του σάλιου σε πολτό έτοιμο προς κατάποση.
Picture

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΡΟΝΙΜΗΤΕΣ: Οι φρονιμήτες δεν είναι ιδιαίτερη κατηγορία δοντιών, αλλά έτσι ονομάζονται οι τελευταίοι γομφίοι (ένας σε κάθε πλευρά και κάθε γνάθο). Οι φρονιμήτες είναι κανονικά 4, αλλά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις με 2,6 ή και κανένα. Οι φρονιμήτες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές φορές δεν ανατέλλουν καθόλου ή ανατέλλουν στραβά και σε συνδυασμό με τη δυσκολία καθαρισμού τους δημιουργούν συχνά σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: