Στην ιατρική, ήδη διεξάγονται έρευνες για τη χορήγηση φαρμάκων μέσω φακών επαφής, «έξυπνες νάνο-βόμβες» που στοχεύουν καρκινικούς όγκους, διάγνωση της νόσου Αλτζχάιμερ, η παρακολούθηση κατάστασης ενός ασθενούς και η δημιουργία νέων οργάνων. Στην πληροφορική, η νανοτεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερους και ισχυρότερους επεξεργαστές, δραματικά μικρότερους σε μεγέθους και πολλαπλάσιας χωρητικότητας σκληρούς δίσκους. Ήδη σήμερα, οι υπάρχοντες επεξεργαστές υπολογιστών κατασκευάζονται εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της νάνο-κλίμακας."Συγκλονιστικές αλλαγές στην ανθρώπινη ζωή υπόσχεται η νανοτεχνολογία, η έλευση της οποίας αναμένεται μαζικά μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στο παρόν αφιέρωμα μπορείτε να πάρετε μία πρώτη "γεύση" για τις επιδράσεις της στον κόσμο των υπολογιστών, την ιατρική, την οικονομία και την καθημερινότητα, καθώς και για τις προοπτικές της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)."
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την αντιβακτηριακή συσκευασία τροφίμων. Είναι επεξεργασμένη με νιτρικό άργυρο που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων μέσα στα προϊόντα διατροφής, χωρίς τη χρήση συντηρητικών. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι τροφικών δηλητηριάσεων. Τα νανοσωματίδια του αργύρου μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε διάφορα υφάσματα, σαπούνια, τοίχους και αντικείμενα συμβάλλοντας ιδιαίτερα στη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Αλέκιαστα ρούχα και αυτοκαθαριζόμενα πλακάκια
Τα φύλλα του λωτού χρησιμοποιούν τις νανοδομές για να παραμένουν πάντοτε καθαρά. Πώς συμβαίνει αυτό; Η επιφανειακή δομή των φύλλων είναι κηρώδης. Πρόκειται για μια μικροδομή που επιτρέπει στα άτομα να σχηματίζονται έτσι ώστε να μειώνουν στο ελάχιστο την επαφή τους με τις σταγόνες του νερού. Με βάση την αρχή του φαινομένου του λωτού, οι επιστήμονες κατασκεύασαν αλέκιαστα ρούχα και αυτοκαθαριζόμενα πλακάκια. Αυτό σημαίνει πως υγρά που λεκιάζουν, όπως ο καφές ή το κρασί, δεν συγκρατούνται από τα υφάσματα ή το δάπεδο και έτσι μειώνεται η κατανάλωση του νερού και του ρεύματος.
Το τσιμέντο fotofluid είναι εμπλουτισμένο με οξείδιο του τιτανίου σε μορφή νανόσκονης. Συνδυάζει ταυτόχρονα την ανθεκτικότητα του τσιμέντου και την ελαστικότητα της ασφάλτου. Οι φωτοκαταλυτικές ιδιότητες του οξειδίου του τιτανίου σε μορφή «νανόσκονης» επιτρέπουν στο τσιμέντο να μη λεκιάζει, να καταστρέφει τις οσμές και να αποβάλλει τους ρύπους.
Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Νανοτεχνολογία: Αφετηρία για τον κόσμο του αύριο
Την Παρασκευή,7 Νοεμβρίου, θα παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην έκθεση του Megaron Plus με τίτλο «Νανοτεχνολογίες: Η νέα διάσταση της τεχνολογίας».
Τι είναι η νανοτεχνολογία; Οι επιστημονικοί κύκλοι τη χαρακτηρίζουν ως το κλειδί της τεχνολογίας του 21ου αιώνα.
Ασχολείται με την παραγωγή, την έρευνα και τη χρησιμοποίηση ιδιαίτερα μικρών δομών. Ένα νανόμετρο (nm = δισεκατομμυριοστό του μέτρου) είναι ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστόμετρου και αντιστοιχεί περίπου στο ένα δεκάκις χιλιοστό του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας. Μέσα από τη γνώση της δομής των υλών σε επίπεδο ατόμου ανοίγονται απίστευτες δυνατότητες σε σχεδόν όλους τους τομείς, στην ενέργεια και την τεχνολογία του περιβάλλοντος, την ιατρική, τη φαρμακευτική κ.α.
Είναι, λοιπόν, χρήσιμο να πάρουν τα παιδιά μας μια γεύση από τις επιστημονικές εξελίξεις του μέλλοντος.
Φανταστείτε ένα κόσμο όπου μικροσκοπικά ιατρικά εμφυτεύματα περιπολούν τις αρτηρίες και καταπολεμούν ασθένειες προτού διαγνωσθούν, στρατιωτικές στολές απορροφούν εκρήξεις, οι επεξεργαστές των υπολογιστών δεν είναι μεγαλύτεροι από κόκκους άμμου και νέφη μικροσκοπικών διαστημοπλοίων στέλνουν δεδομένα από την επιφάνεια του Άρη.
Να μερικές εφαρμογές:
Με τη βοήθειά της η κακοσμία που οφείλεται σε βακτήρια αποτελεί παρελθόν. Για την αντιμετώπισή τους ενσωματώθηκε στις κάλτσες «νανόσκονη» νιτρικού αργύρου Ο άργυρος είναι από τη φύση του αντιβακτηριδιακό μέταλλο. Οταν μετασχηματίζεται στα επιστημονικά εργαστήρια σε «νανόσκονη» είναι ακόμη πιο δραστικό, διότι εισχωρεί πιο βαθιά στη δομή των βακτηρίων καταστρέφοντάς τα!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου