Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ


Επειδή κάθε άνθρωπος διακρίνει το θερμό με το ψυχρό ανάλογα με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται όταν έρχεται σε επαφή μαζί του, και βέβαια η αντίληψη αυτή διαφέρει στους ανθρώπους, οι επιστήμονες επινόησαν συσκευές για να διακρίνουν τα θερμά από τα ψυχρά σώματα.

Οι συσκευές αυτές είναι τα θερμόμετρα.

Ένα θερμόμετρο είναι μια συσκευή που μετρά τη θερμοκρασία των πραγμάτων. Το όνομα αποτελείται από δύο μικρότερες λέξεις: "Θερμό" σημαίνει θερμότητα και "μετρητής" το μέσο για να μετρήσει τη θερμότητα.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για να μετρήσετε την εξωτερική θερμοκρασία ή στο εσωτερικό του σπιτιού, μέσα στο φούρνο σας, ακόμη και τη θερμοκρασία του σώματός σας, εάν είστε άρρωστος.

Ένα από τα πρώτα που εφευρέθηκαν ήταν πιθανότατα το θερμόμετρο Galileo. Το Γαλιλαίο τον γνωρίζουμε περισσότερο για τις έρευνές του για το ηλιακό σύστημα και την "επαναστατική" θεωρία (τότε) ότι η γη και οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο. Ο Γαλιλαίος λέγεται ότι χρησιμοποίησε μια συσκευή που ονομάζεται "θερμοσκόπιο" περίπου το 1600 - 400 χρόνια πριν-!

Τα θερμόμετρα που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι διαφορετικά από αυτά που μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει ο Γαλιλαίος. Υπάρχει συνήθως ένας βολβός στη βάση του θερμόμετρου από την οποία ξεκινά ένας μακρύς γυάλινος σωλήνας.Αρχικά στα θερμόμετρα χρησιμοποιήθηκε νερό, το νερό παγώνει ,αλλά δεν υπήρχε τρόπος να μετρηθούν θερμοκρασίες κάτω από το σημείο ψύξης του νερού.Έτσι, χρησιμοποιήθηκε το οινόπνευμα, το οποίο παγώνει σε θερμοκρασία κάτω από το σημείο όπου το νερό παγώνει.

Στη χρωματισμένη κόκκινο ή ασημί γραμμή στο εσωτερικό του το θερμόμετρο κινείται πάνω και κάτω, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Το θερμόμετρο μέτρα θερμοκρασίες σε Φαρενάιτ ή Κελσίου και ένα άλλο μέγεθος που ονομάζεται Kelvin. Φαρενάιτ χρησιμοποιείται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου χρησιμοποιεί Κελσίου. Kelvin χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες.

Το Φαρενάιτ πήρει το όνομα του από το Γερμανό φυσικό Γαβριήλ Φαρενάιτ που αναπτύχθηκε το 1724. Ο πάγος παγώνει σε 32 βαθμούς Φαρενάιτ (F), και το νερό βράζει σε 212 βαθμούς F. Ηδιαφορά μεταξύ του σημείου που παγώνει το νερό(που αιθαίρετα έδωσε ο Φαρενάιτ) και του σημείο βρασμού του νερού πρέπει να είναι 180 μοίρες.

Η κλίμακα Κελσίου πήρε το όνομα της από τον Anders Κέλσιο. Η κλίμακα Κελσίου χρησιμοποιείται με την ονομασία "εκατοντάβαθμο" κλίμακα.Εκατοντάβαθμο σημαίνει ότι χωρίζεται σε 100 βαθμούς." Η κλίμακα Κελσίου αναπτύχθηκε το 1742. Ξεκίνησε με το σημείο ψύξης του νερού στους 0 βαθμούς Κελσίου (C για συντομία). Στο σημείο όπου βράζει το νερό σημειώθηκε στους 100 βαθμούς C.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι οι 180 βαθμοί Φαρενάιτ που περιέχονται μεταξύ 32° F και 212° F, αντιστοιχούν στους 100 βαθμούς Κελσίου, που περιέχονται μεταξύ 0° C και 100° C. Επομένως ένας βαθμός Κελσίου ισούται με 1,8 βαθμούς Φαρενάιτ.

Γρήγορη μετατροπή οδηγός

° C έως ° FΠολλαπλασιάζουμε με το 1,8  στη συνέχεια προσθέτουμε  32
° F σε ° CΑφαιρούμε το 32, τότε διαιρούμε με το 1,8

Πώς λειτουργεί ένα θερμόμετρο

Αν κοιτάξετε τις κινήσεις από το βολβό του θερμομέτρου, θα δείτε μια λεπτή κόκκινη γραμμή ή ασήμι που μεγαλώνει όταν υπάρχει ζέστη. Η γραμμή κατεβαίνει στο κρύο.

Αυτό το υγρό είναι μερικές φορές χρωματισμένο οινόπνευμα αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα μεταλλικό υγρό, το οποίο ονομάζεται υδραργύρος. Τόσο ο υδράργυρος όσο και το οινόπνευμα μεγαλώνουν όταν θερμαίνονται και μειώνονται, όταν κρυώσουν. Μέσα στο γυάλινο σωλήνα του θερμομέτρου, το υγρό δεν έχει καμία άλλη θέση να πάει, αλλά μόνο προς τα πάνω και προς τα κάτω ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Οι αριθμοί τοποθετούνται παράλληλα με το γυάλινο σωλήνα και δείχνουν τι θερμοκρασία έχουμε όταν η γραμμή είναι στο σημείο αυτό με τη συγκεκριμένη ένδειξη.

Βολβός:η αμπούλα που υπάρχει το υγρό

Ερωτήσεις:

* Tι είναι το θερμόμετρο;

* Ποιος κατασκεύασε πρώτος θερμόμετρο; Τι ξέραμε γι’ αυτόν;

* Πώς είναι τα σημερινά θερμόμετρα;

* Ποιες κλίμακες μέτρησης θερμοκρασίας υπάρχουν;

* Στον υπολογιστή τσέπης βρες ποια είναι η αντιστοιχία των 86F σε C.

* Πώς λειτουργεί ένα θερμόμετρο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: