Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΔΡΑΙΩΝΕΤΑΙ(1)-




Βίντεο:Εισαγωγή-Σύνδεση με τα προηγούμενα




Το δεύτερο έτος του πολέμου οι Τούρκοι οργάνωσαν πιο σωστά την αντεπίθεση τους. Στρατός και στόλος θα συνεργάζονταν για να χτυπήσουν την Επανάσταση: Μια στρατιά θα κατέπνιγε την εξέγερση στη Δυτική Ελλάδα και μια άλλη στην Ανατολική. Οι δυο στρατιές θα συναντιούνταν στην Πελοπόννησο, όπου θα έφτανε και ο στόλος.
Δείτε τις κινήσεις(σχέδιο) στο χάρτη:





Ο στόλος με αρχηγό τον Καρά Αλή κινήθηκε εναντίον της Χίου. Χιλιάδες Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο επαναστατημένο νησί και το κατέστρεψαν. Από τους κατοίκους άλλοι σφάχτηκαν κι άλλοι πουλήθηκαν ως δούλοι. Λίγοι κατάφεραν να σωθούν στα Ψαρά και σ' άλλα μέρη. Η καταστροφή αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Εζέν Ντελακρουά, Η καταστροφή της Χίου.
Παρίσι, Μουσείο Λούβρου.



Βίντεο:Πυρπολικό



Λίγο αργότερα ο Κανάρης με το πυρπολικό του ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου.  

Εκεί βρήκαν το θάνατο ο Καρά Αλής και 2000 ναύτες και στρατιώτες, που γιόρταζαν το Μπαϊράμι, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων. Μετά απ' αυτό ο τουρκικός στόλος έκρινε σκόπιμο να πλεύσει στο Βόσπορο, χωρίς να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια.


Βίντεο:H καταστροφή της Χίου και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας


Μετά την εξόντωση του Αλή πασά, ο Χουρσίτ με τον στρατό του ήταν ελεύθερος να καταπνίξει την Επανάσταση στη Δυτική Ελλάδα. Αποφάσισε όμως να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην Ήπειρο, όπου οι Σουλιώτες είχαν στο μεταξύ ξαναγυρίσει στο Σούλι. Ο Μάρκος Μπότσαρης κατέβηκε τότε στη Νότια Ελλάδα και ζήτησε βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα εκστρατευτικό σώμα με επικεφαλής το Μαυροκορδάτο, που δεν ήταν στρατιωτικός. Το σώμα αυτό, στο οποίο συμμετείχαν και πολλοί φιλέλληνες, αντιμετώπισε τους Τούρκους στο Πέτα, όπου και νικήθηκε. Οι Σουλιώτες μετά από ηρωική αντίσταση αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να καταφύγουν στα Επτάνησα.
Μερικοί από το στρατό του Μαυροκορδάτου κατάφεραν να φτάσουν στο Μεσολόγγι και βάλθηκαν να οργανώσουν την άμυνα του. Οι Τούρκοι το πολιόρκησαν κι άρχισαν συγχρόνως διαπραγματεύσεις, που κράτησαν πολύ καιρό. Στο μεταξύ έφτασαν στο Μεσολόγγι ενισχύσεις και οι πολιορκημένοι μπόρεσαν να αποκρούσουν τις επιθέσεις που ακολούθησαν.



Βίντεο:O Mάρκος Μπότσαρης,οι μάχες και η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου



Αρχηγός της εκστρατείας στην Πελοπόννησο ορίστηκε ο Δράμαλης, που με τεράστια δύναμη έφτασε στο Άργος. Ο Κολοκοτρώνης όμως, εφαρμόζοντας την τακτική της «καμένης γης», τον ανάγκασε να πάρει το δρόμο του γυρισμού. 

Στα στενά των Δερβενακίων, που με διαταγή του Κολοκοτρώνη είχαν καταλάβει οι Έλληνες, έγινε φονική μάχη. Οι Τούρκοι αναζήτησαν άλλους δρόμους διαφυγής, αλλά ήταν όλοι κλεισμένοι. Ελάχιστοι μπόρεσαν να σωθούν και να φτάσουν στην Κόρινθο. Στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν πολλά λάφυρα. Ο Δράμαλης πέθανε στην Κόρινθο και ο Χουρσίτ αυτοκτόνησε. Ο Κολοκοτρώνης έγινε αρχιστράτηγος και η Επανάσταση εδραιώθηκε.
Βίντεο:Η μάχη στα Δερβενάκια,Α' μέρος

Β' μέρος

- Γιατί το δεύτερο έτος θεωρείται αποφασιστικό για την πορεία του Αγώνα;