Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι κλιματικές αλλαγές ωθούν χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, ώστε να αποφύγουν τις καταστροφές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. «Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια μπορούν να χαρακτηριστούν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες», αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...
Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010
Κλιματικοί πρόσφυγες
κλικ στην εικόνα
Το ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανίες των ανεπτυγμένων χωρών προκαλούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Τώρα όμως οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα κράτη που ρυπαίνουν λιγότερο είναι αυτά που καλούνται να σηκώσουν την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί ο ανεπτυγμένος κόσμος.Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι κλιματικές αλλαγές ωθούν χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, ώστε να αποφύγουν τις καταστροφές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. «Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια μπορούν να χαρακτηριστούν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες», αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ο Κλάους Τόπφερ, διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, πιστεύει ότι οι οικολογικοί μετανάστες καθημερινά αυξάνονται κατά 8.500. Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, το Σώμα που έχει επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνά τα αίτια και τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προβλέπει ότι έως το 2050 οι κλιματικοί πρόσφυγες θα ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια.
Οι "πρωταθλήτριες"-στη ρύπανση-χώρες
Oι Η.Π.Α., που με λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Γης, παράγουν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ακολουθεί η Κίνα, η Ινδονησία και η Βραζιλία - της οποίας μεγάλο μέρος των εκπομπών οφείλεται στην καταστροφή των δασών της χώρας -, η Ρωσία και αμέσως μετά η Ινδία.
Παγκόσμιος χάρτης:ΚΛΙΚ