Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ TΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ(1)




Βίντεο:Αφόρμηση


Όλες οι προσπάθειες που έκαναν οι Τούρκοι να καταπνίξουν την Επανάσταση απέτυχαν. Ο σουλτάνος τότε αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τον πασά της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλυ. Η συμφωνία που έκλεισαν προέβλεπε περίπου τα παρακάτω:
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις με αρχηγό τον Ιμπραήμ θα κατέπνιγαν την επανάσταση στο νότιο Αιγαίο (Κρήτη, Κάσο) και την Πελοπόννησο. Οι τουρκικές δυνάμεις θα δρούσαν ανάλογα, στο βόρειο Αιγαίο (Ψαρά) και τη Στερεά. Τέλος, ενωμένοι Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα χτυπούσαν την Ύδρα και όσες περιοχές θα εξακολουθούσαν να αντιστέκονται.



Βίντεο:O Ιμπραήμ σχεδιάζει

Το ελληνικό ναυτικό, λόγω του εμφυλίου πολέμου και της αναρχίας που επικρατούσε τότε, δεν μπόρεσε να αντιδράσει στις επιχειρήσεις των Τουρκοαιγυπτίων στη θάλασσα. Ο αιγυπτιακός στόλος, ανενόχλητος, έκανε στη συνέχεια απόβαση στην Κρήτη και κατέπνιξε την επανάσταση στο νησί. Οι Αιγύπτιοι στράφηκαν κατά της Κάσου. Οι Κάσιοι είχαν πολλά καράβια- ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων που ζούσαν στα παράλια της Μ. Ασίας. Έπρεπε λοιπόν, σύμφωνα με το σχέδιο, το νησί να καταστραφεί. Και αυτό έγινε.
Βίντεο:Kάσος-Από το σήμερα στο χθες

Συγχρόνως, οι Τούρκοι με ισχυρές δυνάμεις στράφηκαν εναντίον των Ψαρών, του μικρού αυτού νησιού με τους τολμηρούς ναυτικούς. Πάνω στο νησί, εκτός από τους Ψαριανούς, βρίσκονταν πάρα πολλοί πρόσφυγες από διάφορα μέρη της Μ. Ασίας κι από άλλα νησιά. Οι αρχηγοί των Ψαριανών έκαναν το σφάλμα να αμυνθούν στη στεριά. Έτσι καταδίκασαν το στόλο τους σε απραξία. Μάλιστα, με απαίτηση πολλών, αφαιρέθηκαν από τα καράβια τα πηδάλια, για να μην μπορέσει να φύγει κανείς. Οι Τούρκοι, έπειτα από πυκνό κανονιοβολισμό, έκαναν απόβαση. Οι Ψαριανοί αμύνθηκαν σθεναρά.



Το νησί κυριεύτηκε, αφού ανατινάχτηκε από τον Αντώνη Βρατσάνο το τελευταίο οχυρό, όπου βρήκαν το θάνατο Τούρκοι και Έλληνες. Από τον πληθυσμό ελάχιστοι σώθηκαν.
Βίντεο:Ψαρά

Η τύχη των νησιών θα ήταν διαφορετική, αν ο ελληνικός στόλος είχε κινηθεί έγκαιρα. Κι αυτό αποδείχτηκε λίγους μήνες αργότερα· όταν ο στόλος ανοίχτηκε στο Αιγαίο, κατάφερε να προστατέψει αποτελεσματικά τη Σάμο, την οποία οι Τούρκοι δοκίμασαν πολλές φορές να καταλάβουν.
Βίντεο:Ο Κανάρης δείχνει τις δυνατότητες των Ελλήνων ναυτικών



Στα παράλια της Μ. Ασίας, στον κόλπο του Γέροντα, ο ελληνικός στόλος αντιμετώπισε με επιτυχία τον ενωμένο τουρκοαιγυπτιακό. Ο ναύαρχος Μιαούλης κατάφερε με επιτυχείς ελιγμούς να προκαλέσει σύγχυση στους αντιπάλους του. Η σύγκρουση κράτησε πολλές ώρες. Στο κρίσιμο σημείο της ναυμαχίας οι Έλληνες χρησιμοποίησαν επιδέξια και το ακαταμάχητο όπλο τους, το πυρπολικό. Μια αραβική φρεγάτα, με 1.000 ναύτες και στρατιώτες, τινάχτηκε τον αέρα. Ύστερα απ' αυτό, ο εχθρικός στόλος υποχώρησε και αναζήτησε μακριά ασφαλές καταφύγιο. 
Το σχέδιο των Τουρκοαιγυπτίων απέτυχε.
Βίντεο:O Mιαούλης σε δράση

- Ποιο ήταν το σχέδιο δράσης Τούρκων και Αιγυπτίων;