Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ MAKEΔΟΝΙΑ(ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΟ 1822)







α. Χαλκιδική: Ο Εμμανουήλ Παπάς φτάνει το Μάρτιο του 1821 από την Κωνσταντινούπολη στη μονή

Εσφιγμένου, φέρνοντας μαζί του όπλα και πυρομαχικά. Στις 17 Μαΐου επαναστατεί o Πολύγυρος και στη συνέχεια τα άλλα χωριά της Χαλκιδικής και το Άγιο Όρος. Πολεμικά πλοία των Ψαρών βοηθούν τους επαναστάτες.
Συγκροτούνται δύο κυρίως στρατιωτικά σώματα. Το ένα, με τον Εμμανουήλ Παπά, προχωρεί προς την Ιερισσό και το Σταυρό και πιάνει θέσεις στη διάβαση Ρεντίνας - Νέας Απολλωνίας. Το άλλο, με αρχηγό το Χάψα, προχωρεί και φτάνει ως τα ανατολικά περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Τελικά όμως οι επαναστάτες αναγκάζονται να υποχωρήσουν και καταφεύγουν στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Εκεί, με τη βοήθεια του στόλου, αντιστέκονται για αρκετό χρονικό διάστημα, ώσπου ο νέος αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων Μεχμέτ πασάς κατορθώνει να παραβιάσει την είσοδο της χερσονήσου καί να την καταλάβει, τον Οκτώβριο του 1821.


β. Περιοχή Βερμίου: Οι οπλαρχηγοί της περιοχής του Βερμίου επαναστατούν στη Νάουσα, το Φεβρουάριο του 1822. Η απόπειρά τους να καταλάβουν τη Βέροια δεν πετυχαίνει και, παρά τη νίκη τους στη μονή του Δοβρά, αναγκάζονται να συμπτυχθούν πάλι στη Νάουσα. Ο Μεχμέτ πασάς εκστρατεύει από τη Θεσσαλονίκη, πολιορκεί τη Νάουσα και την καταστρέφει τον Απρίλιο του 1822.



γ. Περιοχή Ολύμπου: Οι επαναστάτες της περιοχής του Ολύμπου ξεσηκώνονται το Μάρτιο του 1822, με τη βοήθεια ψαριανών πλοίων που φέρνουν πυρομαχικά, και χτυπούν τον Κολινδρό. Δεν πετυχαίνουν όμως και, κάτω από την πίεση των Τούρκων, αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην Καστανιά και τέλος στη Μηλιά. Εκεί τους χτυπούν οι Τούρκοι καί τους διαλύουν (Απρίλιος 1822).