Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010

ΕΥΡΩΠΗ
1. ΕΥΡΩΠΗ


Η Ευρώπη υπήρξε αρχικά ένας μύθος και μια γεωγραφική έννοια. Ο μύθος θέλει την Ευρώπη να γεννιέται στην Ανατολή. Η λέξη και η ιδέα κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική μυθολογία, στον πιο αρχαίο πυρήνα πολιτισμού που υπήρξε στο έδαφος αυτής που έπειτα θα γίνει η Ευρώπη.

Η Ευρώπη εμφανίζεται ως κόρη του Αγήνορα, βασιλιά της Φοινίκης, δηλαδή του τωρινού Λιβάνου. Ο Ζευς, ο βασιλιάς των ελληνικών θεών, την ερωτεύτηκε και αφού μεταμορφώθηκε σε ταύρο τη μετέφερε στην Κρήτη. Από τον έρωτά τους γεννήθηκε ο Μίνωας, βασιλιάς και νομοθέτης, που όταν πέθανε έγινε ένας από τους τρεις κριτές του Αδη. Οι Ελληνες θα δώσουν το όνομα «Ευρωπαίοι» στους κατοίκους του δυτικού άκρου της ασιατικής ηπείρου.

 Τι μήνυμα δίνει ο τελευταίος στίχος για τη σημερινή Ευρώπη;

Όπως βλέπουμε στον παγκόσμιο χάρτη, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται στη βόρεια εύκρατη ζώνη. Είναι ενωμένη με την Ασία και μαζί οι δύο ήπειροι αποτελούν την Ευρασία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρώπη είναι μία πολύ μεγάλη χερσόνησος της Ευρασίας. Τα χερσαία σύνορά της με την Ασία είναι η οροσειρά των Ουραλίων. Η Μεσόγειος Θάλασσα συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική και ο πορθμός του Γιβραλτάρ είναι το πλησιέστερο σημείο των δύο ηπείρων (απέχουν μεταξύ τους μόλις λίγα χιλιόμετρα).
Ξεφυλλίστε το βιβλίο:ΚΛΙΚ
Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη χερσόνησος, που εκτείνεται δυτικά της Ασίας. Περιβάλλεται από τον Βόρειο Παγωμένο ωκεανό και τις θάλασσες του (βόρεια), τον Ατλαντικό ωκεανό και τις θάλασσες του (δυτικά), τη Μεσόγειο θάλασσα, τον Εύξεινο Πόντο και την Κασπία Θάλασσα (νότια και νοτιοανατολικά).

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Εκταση: 10.498.000 τετρ. χμ. 
Πληθυσμός: 729.000.000 κάτοικοι (2003)
Θέση: Βρίσκεται μεταξύ 34ο 48' Β και 71ο 10'Β (στο Βόρειο ημισφαίριο) και μεταξύ 5ο 30'Δ (στο δυτικό ημισφαίριο) και 67ο 20'Α (στο ανατολικό ημισφαίριο). 
Είναι στα δυτικά της Ασίας και Βόρεια της Αφρικής 

Οριζόντιος διαμελισμός (κυριότερα ακτογραφικά στοιχεία) 

Θάλασσες: Μπάρεντς, Νορβηγική, Βαλτική, Βόρεια Θάλασσα, Θάλασσα Μάγχης (στον Ατλαντικό Ωκεανό), Μεσόγειος Θάλασσα, Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινος Πόντος) 
Χερσόνησοι: Σκανδιναβική, Ιβηρική, Ιταλική, Βαλκανική Νησιά: Ισλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Κύπρος, Μάλτα, Κρήτη

Κατακόρυφος διαμελισμός (κυριότερα στοιχεία)

Οροσειρές, όρη: Σκανδιναβικές Άλπεις, Άλπεις, Πυρηναία, Σιέρα Νεβάδα, Απέννινα, Δειναρικές Άλπεις, Καρπάθια Όρη, Αίμος, Πίνδος, Ουράλια Όρη 
Πεδιάδες: Ρωσική, Γερμανοπολωνική, Γαλλική, Ουγγρική Ποταμοί: Δούναβης, Ρήνος, Βόλγας, Δνείπερος,Έλβας 
Λίμνες: Λατόνγκα, Ονένγκα, ΒένερXάρτης:ΚΛΙΚ
Όπως βλέπουμε στον παγκόσμιο χάρτη, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται στη βόρεια εύκρατη ζώνη. Είναι ενωμένη με την Ασία και μαζί οι δύο ήπειροι αποτελούν την Ευρασία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρώπη είναι μία πολύ μεγάλη χερσόνησος της Ευρασίας. Τα χερσαία σύνορά της( τα μέρη της ξηράς, με τα οποία συνορεύει μια περιοχή) με την Ασία είναι η οροσειρά των Ουραλίων. Η Μεσόγειος Θάλασσα συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική και ο πορθμός του Γιβραλτάρ είναι το πλησιέστερο σημείο των δύο ηπείρων (απέχουν μεταξύ τους μόλις λίγα χιλιόμετρα).
Χάρη στη γεωγραφική θέση της, η Ευρώπη διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θεωρείται το «σταυροδρόμι τριών ηπείρων». Στα εδάφη της συναντώνται οι περισσότεροι λαοί της Γης. Στις πόλεις της πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις προϊόντων και γίνονται συγκεντρώσεις επί πολιτιστικών θεμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των διεθνών συγκοινωνιών, με τις οποίες πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις των ανθρώπων και οι μεταφορές των προϊόντων.
Στο νότο το νησί Γαύδος ( 34°  50' Β) αποτελεί το νοτιότερο μέρος της.