Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Το Χάνι της Γραβιάς-Χθες και σήμερα-Παραγωγή λόγου

Στις αρχές Μαΐου του 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος βρισκόταν στο Χάνι της Γραβιάς. Με 120 άνδρες, οχύρωσε τις θύρες του και άνοιξε πολεμίστρες περιμένοντας τον Ομέρ Βρυώνη με τον πολυάριθμο στρατό του. Οι διαδοχικές επιθέσεις των Τούρκων, δεν είχαν αποτέλεσμα. Λίγο πριν ο Βρυώνης φέρει κανόνια από τη Λαμία, ο Ανδρούτσος και οι άνδρες του αποχώρησαν έχοντας μόνο έξι απώλειες. 
Αντίθετα η μάχη κόστισε στους Τούρκους 800 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η σθεναρή αντίσταση στο Χάνι της Γραβιάς κλόνισε το ηθικό του Ομέρ Βρυώνη και παρεμπόδισε την κάθοδο του τουρκικού στρατού στην Πελοπόννησο. Η ιδιοφυΐα του Ανδρούτσου είχε θριαμβεύσει. 

Το χωριό της Γραβιάς ζώνεται από τον Παρνασσό και την Γκιώνα και αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε το Χάνι της Γραβιάς (στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ πετυχημένη αναπαράσταση). Εδώ θα απολαύσετε την προβολή εικόνων από την ιστορία της μάχης.



Βίντεο:Προς το Χάνι της Γραβιάς